Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Τουρκία, κατακαίγοντας τους πνεύμονες της χώρας. Πολλές από αυτές παραμένουν ακόμη ανεξέλεγκτες λόγω των ισχυρών ανέμων και του καύσωνα. Στην μάχη είναι όλα τα διαθέσιμα μέσα και βοήθεια που έχει έρθει από τη Ρωσία, την Ουκρανία, αλλά και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι άργησε να ζητήσει βοήθεια. Μάλιστα υπάρχει συζήτηση στα τουρκικά ΜΜΕ ότι όταν υποβλήθηκε το αίτημα της Τουρκίας προς την ΕΕ, ανταποκρίθηκαν μόνον η Ισπανία και η Κροατία.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δήλωσε -δια στόματος υπουργού Εξωτερικών- ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία δεν λείπει η γκρίνια για την έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων. Μάλιστα ο Ερντογάν κατηγορείται γιατί εγκαταλείφθηκε το σχέδιο κατασκευής εγχώριου πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Κριτική Ακάρ για την ελληνική στάση

Φαίνεται όμως πως η Τουρκία αναζητά – ως συνήθως – εξιλαστήρια «θύματα» για το φιάσκο με τον έλεγχο των πυρκαγιών. Έτσι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι εν μέσω πυρκαγιών εξακολουθεί την επιθετική ρητορική των κυρώσεων που δεν συνάδει με την καλή γειτονία ούτε και αρμόζει σε μία συμμαχική στο ΝΑΤΟ χώρα.

Προχώρησε λέγοντας πως η Ελλάδα δεν σέβεται ούτε τις διμερείς ούτε τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφει και κατέληξε στο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να βλέπει τη στάση της Ελλάδας και να μην κατηγορεί την Τουρκία που επιθυμεί ειλικρινά την επίλυση των διμερών θεμάτων με διάλογο,

Ο Ακάρ ουσιαστικά συνέχισε τη ρητορική της τελευταίας περιόδου που στοχοποιεί την Ελλάδα, για να αποσοβηθεί η πίεση που ασκείται από ΗΠΑ και ΕΕ προς την Τουρκία.

Πηγή: Με πληροφορίες από DW

Πηγή: onalert.gr