Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, αυτή τη φορά προσπαθώντας να βάλει στο κάδρο τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας S-300 στο Αιγαίο.

Ανεβάζοντας εκ νέου την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα, σήμερα το πρωί πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πληροφορίες για «νέο επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο».

Όπως μεταδίδουν, το επεισόδιο συνέβη στις 23 Αυγούστου, δυτικά της Ρόδου, στα 10.000 πόδια, όταν ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» τουρκικά F-16.

Πιθανότατα, η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ζήτημα με στόχευση τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως τις ΗΠΑ, που της έχουν επιβάλλει κυρώσεις λόγω της αγοράς των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. Με τη σημερινή διαρροή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πιθανώς επιθυμούν να προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει ανάλογες τεχνολογίες με S-300 που ενεργοποιεί απέναντι σε συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 23 Αυγούστου δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια το πρώτο πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

Όπως είχε αποκαλύψει η εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου, οι υπερπτήσεις αυτές, καθώς και οι αερομαχίες που έγιναν στο σημείο εκείνο ήταν αντιπερισπασμός για το βασικό σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο στόχος των τουρκικών μαχητικών ήταν να χαρτογραφηθεί η βάση των S-300 στην Κρήτη και γι’ αυτό θα επιχειρούσε ένα ζεύγος F-16 που θα ερχόταν ανατολικά της Καρπάθου, με τελικό προορισμό την Κρήτη για να αναζητήσουν τις θέσεις των S300.

Ωστόσο το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του, καθώς αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά.

Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη Τετάρτη, οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι μαχητικά τους παρενοχλήθηκαν από ελληνικά μαχητικά, με το ΓΕΕΘΑ να διαψεύδει την Άγκυρα με επίσημη ανακοίνωση.  

Πηγή: Νewsit

Πηγή: thracenews.gr