Του Κώστα Αλατζά 

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο την ώρα που εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες εκκρεμεί η απάντηση της τουρκικής ηγεσίας για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι προχθές Δευτέρα 4 ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το τουρκικό ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» που πραγματοποιεί υδρογραφικές έρευνες στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ένα από τα ελληνικά μαχητικά πέταξε σε κοντινή απόσταση από το «Τσεσμέ» ρίχνοντας μάλιστα αερόφυλλα που χρησιμοποιούνται για τον απεγκλωβισμό των αεροσκαφών από εχθρικά ραντάρ και την αποφυγή εχθρικών βλημάτων.

Οι τουρκικές καταγγελίες και η ελληνική διάψευση

Οι τουρκικές καταγγελίες διαψεύδονται κατηγορηματικά από την Αθήνα. Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία όμως είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX για το «Τσεσμέ».

Στην άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα περί την 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα την 14:40. Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το υδρογραφικό  CESME έπλεε δυτικά της Λήμνου, στη βόρεια πλευρά της περιοχής που έχει δεσμεύσει η τουρκική NAVTEX.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, τα ελληνικά μαχητικά προχώρησαν σε εκτόξευση αερόφυλλων των οποίων είχε λήξη η ισχύς των πυροκροτητών τους, αλλά η εκτόξευση τους έγινε πολύ μακριά από το σημείο που βρισκόταν το τουρκικό ερευνητικό.

Όπως τονίζουν πηγές του ΓΕΕΘΑ το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ναυτικά μίλια και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια. Ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η τουρκική προπαγάνδα

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες με έκτακτα δελτία ειδήσεων τη δήθεν είδηση της παρενόχλησης του «Τσεσμέ» από ελληνικά μαχητικά. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα video στο οποίο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα δείχνει τον εγκλωβισμό ελληνικού F-16 από τουρκικό μαχητικό τον οποίο παρουσιάζει ως απάντηση στην παρενόχληση του «Τσεσμέ».

Ωστόσο σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν υπήρξε χθες τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και ως εκ τούτου δεν υπήρξε και η εμπλοκή που επικαλείται το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Χθες, ο τουρκικός τύπος έβαλε στο στόχαστρο την αμερικανική άσκηση  που θα πραγματοποιηθεί στη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή της Ελλάδας και άλλων νατοϊκών δυνάμεων. «Η Αμερική και η Ελλάδα οπλίζουν τα σύνορά μας» επεσήμανε  στην πρώτη της σελίδα η Σοζτζού ενώ η Γενί Σαφάκ αναρωτιόταν: «Γιατί λοιπόν αυτή η προετοιμασία;».

Είναι προφανές ότι η τουρκική ηγεσία τόσο με την έξοδο του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο όσο και με τις δηλώσεις της και τις ανακριβείς πληροφορίες που διοχετεύουν κυβερνητικές πηγές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσπαθεί να διατηρήσει την ένταση.

Να κατηγορήσει δηλαδή την Αθήνα για την αύξηση της έντασης και να στήσει ένα παιχνίδι ευθυνών εναντίον της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διερευνητικές επαφές. Πάντως μέχρι σήμερα η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμη ημερομηνία για τον 62ο γύρο των διερευνητικών στην Αθήνα, παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει πρόσκληση εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.

Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr