*Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου

Είναι γεγονός ότι  η ένταση που ζούμε στην Κύπρο και στο Αιγαίο  έχει πάρει τις τελευταίες εβδομάδες απρόβλεπτες διαστάσεις , οι οποίες δεν γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσουν .

Είδαμε την σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ από τον Πρωθυπουργό , όπου εκτιμώ ότι εξετάστηκε σφαιρικά και  σε βάθος όλη γενικότερα η κατάσταση στην περιοχή μας σε συνδυασμό και με τις εξωτερικές παραμέτρους που μας επηρεάζουν .

Είδαμε την Ελληνική αντιπροσωπεία   των ΜΟΕ να αναχωρεί στην Άγκυρα για συζητήσεις με την αντίστοιχη Τουρκική  , που πιθανά η οριστική απόφαση ελήφθει κατά την διάρκεια του ΚΥΣΕΑ .

Εκτιμώ ότι  η απόφαση αυτή είναι εντός της λογικής του διαύλου επικοινωνίας , προκειμένου να εξεταστεί   η συμπεριφορά της απέναντι πλευράς ως προς τις προθέσεις τους , παρά την ένταση ,για την εξαγωγή πιθανά κάποιων  χρήσιμων συμπερασμάτων σε σύγκριση με την συνάντηση της Αθήνας , δεδομένου ότι οι εξαρτώμενες μεταβλητές διαφοροποιούνται ανάλογα με τις συνθήκες σχεδόν καθημερινά.

Εκτιμώ ότι η συνάντηση αυτή δεν θα αγγίξει ευαίσθητα θέματα , αφού η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση των περαιτέρω ενεργειών .

Η σύνοδος Med-7 των χωρών της Νοτίου  Ευρώπης έδειξε ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα για τα Κυπριακά και Ελληνικά συμφέροντα .

Η όλη κατάσταση θέλει πολύ διάβασμα  , δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις που δεν είναι καλά μελετημένες και προετοιμασμένες ,  δεν χρειάζονται συναισθηματισμοί που οδηγούν συνήθως σε λάθους υπολογισμούς .

Δεν είναι εύκολο να μπεις στο μυαλό του Ερντογάν και του Τραμπ για τις επόμενες κινήσεις τους , δεδομένου ότι οι παράμετροι του προβλήματος διαφοροποιούνται από ώρα σε ώρα για να μην πω από λεπτό σε λεπτό .

Προσπαθώντας  να προσεγγίσω την όλη   κατάσταση , εκτιμώ ότι ο Ερντογάν θα  κλιμακώσει την ένταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παίζοντας το χαρτί του ΙΡΑΝ με τις ΗΠΑ  μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις στον κόλπο του Ομάν .

Η Τουρκία θέλει να διαπραγματευτεί όλα τα ανοιχτά θέματα που έχει απειλητικά  προβάλλει σχετικά με το Κυπριακό σε συνάρτηση με την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της νοτιοανατολικής περιοχής Μεσογείου και στο Αιγαίο.

Η κατάληξη του θέματος   με το πυραυλικό σύστημα S-400 και τα  αεροσκάφη F-35 που η Τουρκία είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ  , θα μας δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την συνολική συμπεριφορά και τις προθέσεις των ΗΠΑ  ως προς τα θέματα που μας απασχολούν και θα δούμε προς τα που κλίνει η πλάστιγγα .

Μία προσέγγιση είναι  ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν λογικά και ρεαλιστικά να απωλέσουν ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, πολύ χρήσιμο για τις επιδιώξεις τους στην ευρύτερη  περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

Η κατάσταση στο Αιγαίο είναι ανησυχητική , δεν πιστεύω στην εκδήλωση κάποιου θερμού επεισοδίου  τουλάχιστον εν μέσω της τουριστικής περιόδου , που θα είναι ότι χειρότερο για τις εύθραυστες οικονομίες  των δύο χωρών .

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα , ώστε   να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει.

Η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί  σύσσωμο το πολιτικό φάσμα με μία φωνή να προβεί στις δέουσες ενέργειες στις ΗΠΑ και στην  ΕΕ να πάρουν καθαρή θέση και αποτελεσματικά μέτρα, χωρίς θόρυβο , ώστε να τερματίσουν την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη προσεχή   σύνοδο κορυφής της ΕΕ ,  η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί μία σκληρή  ανακοίνωση προς την Άγκυρα , που πέρα από τα ευχολόγια ,  επιβάλλεται να περιέχει και προειδοποιητικά συγκεκριμένα οικονομικά  μέτρα άμεσης εφαρμογής προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κρίσης .

*Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υποψήφιος βουλευτής στο βόρειο τομέα της Αττικής με το Κίνημα Αλλαγής

Πηγή: onalert.gr