Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις άμαχοι, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο στο Ιράκ σε πλήγματα UAVs τα οποία αποδόθηκαν στην Τουρκία με στόχο Τούρκους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες σε δύο περιοχές, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι τουρκικές επιδρομές εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) είναι συχνές στο βόρειο Ιράκ, ειδικά στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, όπου η οργάνωση έχει εγκατεστημένες βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Ο τουρκικός στρατός και οι αρχές στην Άγκυρα δεν έχουν αναφερθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε πλήγματα τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Τα πρώτα πλήγματα, χθες το πρωί, έγιναν σε ορεινή ζώνη στην περιφέρεια Τσάμτσαμαλ, δυτικά από την πόλη Σουλεϊμανίγια, είπαν δύο τοπικοί αξιωματούχοι.

«Τουρκικά UAVs έπληξαν δύο φορές ορεινές περιοχές. Η δεύτερη επιδρομή, εναντίον ημιφορτηγού, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο άμαχοι», εξήγησε ο Χίμιν Μπάχατζατ, αξιωματούχος στον δήμο Άγκζαλαρ.

«Δύο πτώματα που ανήκαν σε κατοίκους της Τσάμτσαμαλ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης», δήλωσε εξάλλου υπό τον όρο να μην κατονομαστεί μέλος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εκπρόσωπος του PKK επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν «τρεις αντάρτες» και «δύο πολίτες».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, οι τρεις μαχητές χτυπήθηκαν «από τουρκικά UAVs και τραυματίστηκαν σοβαρά» και, όταν οι πολίτες πήγαν να τους βοηθήσουν, χτυπήθηκαν από δεύτερο πύραυλο.

Αργότερα, χθες το μεσημέρι, άλλο πλήγμα UAV που αποδόθηκε επίσης στην Τουρκία έβαλε στο στόχαστρο όχημα σε καταυλισμό Τούρκων Κούρδων προσφύγων στην περιοχή Μαχμούρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος που «ζούσε στον καταυλισμό», είπε ο διευθυντής του, ο Νσίρβαν Μαχμούντ.

Η Τουρκία, η οποία έχει εγκαταστήσει de facto δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια, εξαπέλυσε στα μέσα Απριλίου νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, τα συχνά αεροπορικά πλήγματα και ενίοτε οι χερσαίες έφοδοι, αποτελούν αγκάθι στις σχέσεις της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την Άγκυρα, η οποία συγκαταλέγεται στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.

Η Αρμπίλ διατηρεί εξάλλου περίπλοκες σχέσεις με το PKK, καθώς η παρουσία του παρεμβάλλει προσκόμματα στις ζωτικής σημασίας εμπορικές σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο, τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βόρειο Ιράκ που αποδόθηκε από την Άγκυρα στο PKK.

Τον Αύγουστο, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας στο βορειοδυτικό Ιράκ εναντίον κλινικής όπου προσφέρονταν φροντίδες σε τραυματισμένο αξιωματικό του PKK.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πηγή: onalert.gr