Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στον ρόλο και στη στρατηγική της Ευρώπης και του NATO.

Προ ολίγων ημερών, ο ίδιος, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποστείλει η χώρα του στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία., μετά από τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για το ίδιο ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας την στάση που θα κρατήσει η Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, ο Ταγιάνι δήλωσε στην εφημερίδα του Μιλάνου: «Κανείς στα πλαίσια του NATO δεν μίλησε ποτέ για άμεση στρατιωτική επέμβαση, γνωρίζουμε καλά τι είδους συνέπειες θα μπορούσε να έχει μια σύρραξη, η οποία θα κινδύνευε να εξελιχθεί σε πυρηνική. Και προσθέτω: το ίδιο το NATO αποφάσισε ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να γίνει μέλος της, μόνο μετά τη λήξη του πολέμου, διότι με το ενδεχόμενο μιας άμεσης ένταξης θα ήμασταν υποχρεωμένοι να παρέμβουμε υπέρ μιας χώρας της Συμμαχίας, η οποία δέχεται επίθεση».

Παράλληλα, ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε: «Έχουμε ταχθεί προς στήριξη μιας χώρας που δέχθηκε μια επίθεση η οποία παραβίασε κάθε διεθνή κανόνα. Πρόκειται για χώρα που βρίσκεται στις πύλες της Ευρώπης. Ο στόχος μας, όμως, είναι να πετύχουμε την ειρήνη, όχι να επεκταθεί ο πόλεμος. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βοηθάμε την Ουκρανία να αντέξει, ο λόγος για τον οποίο δεν θα μείνουν μόνοι, ώστε να φτάσουμε στη λήξη των εχθροπραξιών, χωρίς μια χώρα να έχει κάνει κατοχή στην άλλη. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση, το λέω ξεκάθαρα, με άμεση παρέμβασή μας».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr