Στην Αθήνα έφτασε πριν λίγη ώρα η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η οικονομία, το σχέδιο για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, ο κοινός βηματισμός στο μεταναστευτικό, που επισημαίνουν ότι είναι ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα και πιθανώς και ζητήματα εξοπλισμών.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να «τρέξει» πιο γρήγορα, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Ακόμη, θα συζητηθεί η πρόκληση του Μεταναστευτικού. Ελλάδα και Ιταλία επαναλαμβάνουν ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, έχει τονίσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της Μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από την κ. Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά (είχε μεταβεί στη Διάσκεψη της Ρώμης ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης).

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Intime News

Πηγή: onalert.gr