Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στην Πράγα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντένις Σμίχαλ, λίγο πριν την έναρξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στον αγώνα των Ουκρανών και στις προσπάθειες διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Ουκρανίας.

Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε εκ νέου ότι η Ελλάδα καταδικάζει κατηγορηματικά την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναγνωρίζει τις περιοχές αυτές ως τμήμα της ουκρανικής επικράτειας και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος τους, σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να σταθεί, από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ενημέρωσε, επίσης, τον Ουκρανό ομόλογό του για τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας κατά του αναθεωρητισμού και της αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών και ζήτησε από τον κ. Shmyhal την ευθυγράμμιση με τις θέσεις της ΕΕ για την Τουρκία.

Πριν την είσοδό του στην σύνοδο της Πράγας, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τη θεμελιώδη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ελπίζω πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον, μοιράζονται αυτές τις κοινές αρχές«, τόνισε.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πόζαρε για την οικογενειακή φωτογραφία της συνόδου, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς ηγέτες της ηπείρου, όπως της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μητσοτάκης Μητσοτάκης

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters / Intime News

Πηγή: onalert.gr