Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI – Aerospace Industries) που ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να αναπτύξουν μια ειδική βαφή για το νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τύπου Kaan, που θα του μειώνει την υπογραφή στα εχθρικά ραντάρ κατά 97%, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τις απαιτούμενες stealth ιδιότητες για να χαρακτηριστεί «πέμπτης γενιάς». 

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ειδική βαφή που μειώνει την μετάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και ως εκ τούτου μειώνει την ορατότητα του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Kaan, ενώ παρόμοιου είδους τεχνολογίες χρησιμοποιούνται από χώρες που διαθέτουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή τη νέα βαφή σε άλλα προϊόντα που κατασκευάζει.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2022 είχαμε γράψει στο OnAlert ότι η TAI ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ειδικής εγκατάστασης στην οποία θα εξετάζεται η ραδιοδιατομή (γνωστή ως RCS – Radar Cross Section) του Kaan, δηλαδή ένα μέτρο που υπολογίζει το πόσο ανιχνεύσιμο είναι ένα αντικείμενο ή μια πλατφόρμα από τα ραντάρ και αποτελεί βασικό στοιχείο για τον χαρακτηρισμό ενός αεροσκάφους ως «stealth».

Έτσι, οι Τούρκοι σκοπεύουν να κατασκευάσουν την υποδομή που θα τους επιτρέψει να δοκιμάσουν τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του μαχητικού, να αναλύσουν τα δεδομένα και κατ’ επέκταση να επιδιώξουν την μικρότερη δυνατή ραδιοδιατομή του Kaan.

Φωτογραφία Intime News

Πηγή: onalert.gr