Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του Skai στην Κωνσταντινούπολη, το νέο τουρκικό «stealth» μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Kaan, γνωστό έως πρότινος με την ονομασία «TF-X», αναμένεται να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το Δεκέμβριο του 2023, χρησιμοποιώντας  κινητήρα αμερικανικής κατασκευής τύπου F110 που χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρείας TUSAS, Τεμέλ Κοτίλ, προχώρησε σε δηλώσεις σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο και είπε μεταξύ άλλων ότι «το νέο τουρκικό μαχητικό Kaan είναι πέμπτης γενιάς και όταν θα πετάει μαζί του, το «stealth» μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA-3, τότε θα πρόκειται για αμυντικές τεχνολογίες 6ης γενιάς.

Στη συνέχεια έφερε τα παραδείγματα των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, που έχουν αναπτύξει και κατασκευάσει τα δικά τους μαχητικά 5ης γενιάς και έπειτα τόνισε ότι η πρώτη πτήση του Kaan θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2023, ωστόσο ο τουρκικής κατασκευής κινητήρας θα είναι έτοιμος το 2028, από την εταιρεία TRMotor. και έκλεισε λέγοντας ότι «ένα τέτοιο μαχητικό πωλείται για 100 εκατ. δολάρια Εμείς εδώ δεν μπορούμε να πούμε την τιμή του».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο Skai:

«Δεν θα εμπλέκεται σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά»

Στις αρχές του έτους, ο Τεμέλ Κοτίλ εκθείασε την παραγωγικότητα και την ραγδαία ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας με τους χιλιάδες εργαζόμενους και το αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού που τους χαρακτηρίζει, μίλησε για το Kaan και τόνισε ότι είναι «stealth» και ότι τα «σημερινά ραντάρ δεν μπορούν να το δουν, ωστόσο επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται, δεν μένουμε με άδεια χέρια και έτσι εξελισσόμαστε και εμείς, ώστε να αναπτυχθεί με την τεχνολογία του αύριο». Το νέο μαχητικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, θα μπορεί να «κλειδώνει» εχθρικούς εναέριους και χερσαίους – επίγειους και να τους καταστρέψει από εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Στο σημείο αυτό μάλιστα είχε υπογραμμίσει  ότι δεν θα εμπλέκεται σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, διότι θα εντοπίζει τους εχθρικούς στόχους από μεγάλη απόσταση, θα αξιοποιεί τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και θα εκτοξεύει τα βλήματα με αποτελεσματικότητα. Με άλλα λόγια ο Τεμέλ Κοτίλ αποκαλύπτει ότι το Kaan θα πραγματοποιεί πλήγματα με standoff ωφέλιμο φορτίο σε «beyond visual range engagements» και συνεπώς θα αφήνει «την βρώμικη δουλειά» δηλαδή τις αερομαχίες για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Φωτογραφία Twitter

Πηγή: onalert.gr