Νέο κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του Ιμπραήμ Καλίν, με το «δεξί χέρι» του Προέδρου Ερντογάν να δηλώνει χθες Πέμπτη (03.11.2022) στο CNN Turk ότι: «Δεν συγκρινόμαστε με την Ελλάδα, να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών τύπου F-16 είναι «σε καλό δρόμο» και η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία δημιουργία απειλής από τα νησιά προς την Τουρκία. Αυτό το γνωρίζουν και οι Έλληνες καλά. Το ξέρουν καλά και οι Αμερικανοί» είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, σημειώνοντας ότι «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα και πιθανότητα να κάνουν λάθος βήμα».

«Δεν μπορείτε να συγκρίνεται την Ελλάδα με την Τουρκία σε επίπεδο ισχύος. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και στα πλαίσια της δικής της ισχύος να έχει την δική της πολιτική και στρατηγικό όραμα και να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στην διαδικασία έγκρισης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Όπως είπε στο CNN Turk, πηγαίνει καλά και μπορεί να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών, ενώ προανήγγειλε συνάντηση προέδρων Τουρκίας και ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις 15 και 20 Νοεμβρίου.

«Δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους επόμενους έναν ή δύο μήνες», φέρεται να είπε ο Ιμπραήμ Καλίν όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα πουλούσαν F-16 στην Τουρκία. «Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα των F-16, τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16, θα επιλυθεί», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά»

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Αυτό είναι παραβίαση των διεθνών συνθηκών. Η παραβίαση των συνθηκών του 1923 και του 1949. Ήδη εμείς το κοινοποιήσαμε στον ΟΗΕ αλλά το καταγράψαμε και σε άλλους φορείς» είπε επίσης ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Και συνέχισε: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα και κανένα νόμιμο βήμα εδώ. Η Ελλάδα ξεκάθαρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αν όμως προχωρήσουν περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου αλλά και σε άλλο περιβάλλον…».

Ιστορικής σημασίας η συμφωνία με την Λιβύη

Μιλώντας στο CNN Turk, o Ιμπραίμ Καλίν αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τη Λιβύη. «Στην ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, όπως και με τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη απαντάμε σε αυτά. Με τη συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, καταστρέψαμε και διαλύσαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό φωνάζουν. Είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία που υπογράψαμε το 2019 με την κυβέρνηση Σάρατζ.»

Με πληροφορίες και από: Ertnews / Newsit | Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr