Στην γραμμή των «ήρεμων νερών» που εσχάτως – και ιδίως μετά τον σεισμό – υιοθέτησε η Τουρκία, κινείται σε συνέντευξή του στο Anadolu ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Αν και ο κ. Καλίν υποστηρίζει ότι υπήρξε «χαλάρωση» και πριν τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου σε Τουρκία και Συρία – με την Ελλάδα να είναι η πρώτη που έσπευσε σε βοήθεια στη γειτονική χώρα και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα – φτάνει στο σημείο να αναφέρει πως η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή και πως ποτέ δεν σχεδίαζε σύγκρουση μαζί της.

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Καλίν δήλωσε: «Έχουμε πολλά θέματα με την Ελλάδα, όπως ο εναέριος χώρος και η υφαλοκρηπίδα. Δεν πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω Παρισιού και Ουάσινγκτον. Δεν βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, είναι δικαίωμά μας να απαντήσουμε».

Ο Καλίν ανέφερε ακόμη: «Θεωρούμε ότι η δυναμική που επιτύχαμε τους τελευταίους μήνες (στις σχέσεις με την Ελλάδα) είναι ικανοποιητική και ευεργετική. Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από το σεισμό. Είχαμε στήσει μηχανισμό. Υπάρχουν ήδη διαδικασίες, με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία μας. Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχoυν οεναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους. Nα πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, την ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, φυσικά, το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι να απαντήσουμε σε αυτήν. Είναι καθήκον μας να λάβουμε και τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Το Σάββατο παραδίδεται το αεροπλανοφόρο «Anadolu» στο Πολεμικό Ναυτικό

Την ίδια ώρα με την επίθεση φιλίας του Καλίν, η Τουρκία ετοιμάζεται να παραδώσει το ελικοπτεροφόρο Anadolu στο Πολεμικό Ναυτικό της, σε μία τελετή στην οποία θα παρευρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν ελάχιστους μήνες, τον Ιανουάριο του 2023, ένας απόστρατος, ο Συνταγματάρχης ε.α Τζοσκούν Μπασμπούγ, πρότεινε να στείλουν οι Τούρκοι το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων τύπου TCG Anadolu στην Κρήτη για να τρομοκρατήσουν και να προειδοποιήσουν την Ελλάδα.

Ο Μπασμπούγ έκανε τη δική του εκτίμηση για τη μελλοντική ναυαρχίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι θα είναι το πρώτο τουρκικό πολεμικό πλοίο, το οποίο θα έχει την ικανότητανα φέρει σημαντικό αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως TB2 Bayraktar και στο μέλλον τη νέα έκδοση TB-3 αλλά και το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος τύπου Kizilelma.

Απομένει να αποδεχθεί τι θα αναφέρει ο ίδιος ο Ερντογάν στην τελετή για τη νέα ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου.

Πηγή: thracenews.gr