«Η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει δύναμη από μόνη της. Το κάνει στηριζόμενη στις ΗΠΑ ή την ΕΕ», υποστήριξε μιλώντας στο τουρκικό κανάλι A Haber ο εκπρόσωπος της τουρκική προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος – εισχωρώντας στο κρεσέντο της επιθετικής ρητορικής άλλων Τούρκων αξιωματούχων – σημείωσε πως «θα έχει συνέπειες» η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Ο Καλίν υποστήριξε ακόμη πως η Ελλάδα δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Τουρκία για βραχυπρόθεσμα οφέλη.

«Η ελληνική πλευρά είναι αυτή που αυξάνει τις εντάσεις. Είναι η Ελλάδα που πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει αυτή την ένταση», είπε ο Καλίν, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

«Η Ελλάδα παλεύει με τη δύναμη που παίρνει από άλλες χώρες. Αυτό είναι στρατηγικό λάθος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει δύναμη από μόνη της. Το κάνει στηριζόμενη στις ΗΠΑ ή την ΕΕ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμφωνίες και θα έχει «συνέπειες».

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία στοχεύει σε καλές σχέσεις και διάλογο, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που σταμάτησε τις διερευνητικές συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά, δέκα ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, για τα αμερικανικά F-16 και τα ζητήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Daily Sabah / ertnews.gr

Πηγή: thracenews.gr