Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια έκθεση του Πενταγώνου των ΗΠΑ, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Kargu, με τους Αμερικανούς να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τη λειτουργία και την επικινδυνότητά τους.

Ο λόγος όμως για τον οποίο το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έχει στοχοποιήσει συγκεκριμένα αυτά τα drones, πέρα από τον χαρακτηρισμό «καμικάζι» που τους έχει αποδοθεί, είναι το γεγονός ότι αμφισβητούν κατά πόσο γίνεται διάκριση μεταξύ αμάχων και ενόπλων, κατά την διάρκεια επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την αυτόνομη χρήση τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα για το αν αυτά τα αυτόνομα drones μπορούν να επιτεθούν «κατά λάθος» σε άμαχο πληθυσμό και εάν προβλέπεται από την τουρκική πλευρά η λήψη μέτρων ασφαλείας για τον προγραμματισμό και τη λειτουργία τους, ώστε να αποφευχθούν τέτοια εγκληματικά περιστατικά. Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως το κατά πόσο είναι ακριβές το σύστημα αναγνώρισης στόχων και πόσο συχνά κάνει εσφαλμένη αναγνώριση τους.

Το «αυτόνομο θανατηφόρο όπλο» στη Λιβύη

Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί παραπέμπουν σε έγγραφο του ΟΗΕ του περασμένου Μαΐου, στο οποίο γίνεται αναφορά στο τουρκικό αυτόνομο drone τύπου Kargu-2, που αναπτύχθηκε στη Λιβύη και μπορούσε να κυνηγήσει και να εμπλακεί αυτόνομα σε πεδία μαχών ενάντια σε μαχητές, πιστούς στο Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η αμερικανική έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι το εν λόγω drone ανοίγει ένα νέο, σημαντικό για όλους κεφάλαιο, αυτό των αυτόνομων όπλων, που πολεμούν και σκοτώνουν ανθρώπους βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, χαρακτηρίζοντας το drone ως ένα «αυτόνομο θανατηφόρο όπλο». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για εναέρια οχήματα βάρους επτά κιλών, με τέσσερις έλικες (quadcopters), που δρουν επίσης ως μέρος ενός ευρύτερου σμήνους, οι μονάδες του οποίου μπορούν να συνεργάζονται.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί και η περιγραφή και το βίντεο που δημοσίευσε και η κατασκευάστριας εταιρείας STM, για το drone-καμικάζι τύπου Kargu-2 και τις ικανότητές του.

Τα Kargu αναφέρονται ως χρήσιμα για επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικές και ασύμμετρου πολέμου, τόσο εναντίον στατικών όσο και κινούμενων στόχων (ανθρώπων, οχημάτων κ.ά.). Διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και αλγόριθμους βαθιάς μάθησης. Μπορούν να λειτουργήσουν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, να κάνουν πλήγματα ακριβείας, να χρησιμοποιήσουν διάφορα οπλικά συστήματα και αυτοκαταστρέφονται αν χρειαστεί.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από: Ahval

Πηγή: onalert.gr