Γραπτό αίτημα υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» της Κύπρου ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε, Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας την εξέταση ενεργειών, μέσων και επιλογών για λήψη ενδεχόμενων μέτρων, ως απάντηση στη δρομολόγηση του σχεδιασμού της Άγκυρας, για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Κατά το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Κ», ο κ. Χριστοδουλίδης απέστειλε επιστολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, στις 5 Οκτωβρίου, καλώντας ουσιαστικά την Ε.Ε να τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί ομόφωνα από τα κράτη – μέλη, σύμφωνα με την οποία «θα εξετάσουν μέτρα στην περίπτωση που η Τουρκία δεν ανακαλέσει τις ενέργειές της ενάντια στις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Στην επιστολή του, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε, ότι «πιστεύω ότι συμφωνείτε ότι, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας, η συζήτηση του θέματος σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία είναι απαραίτητη, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν ανέστρεψε τις αποφάσεις της για τα Βαρώσια, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη την αρνητική και αδιάλλακτη της στάση».

Περνώντας στο «δια ταύτα», ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ΥΠΕΞ ζητάει από τον Ζοζέπ Μπορέλ «να εξετάσουμε διεξοδικά τις ενέργειές μας, στο πλαίσιο μέσων και επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Πηγή: thracenews.gr