Στη Λιβύη βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ακάρ συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Γκιουλέρ.

Μόλις χθες Παρασκευή, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν οργανώσει νέα εκπαίδευση που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Τρίπολης, ώστε  να μάθουν να χρησιμοποιούν τα νέα βαριά όπλα τους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «συνεχίζουν να εγγυώνται την εκπαίδευση του στρατού της Λιβύης στο πλαίσιο της συμφωνίας εκπαίδευσης, συνεργασίας και στρατιωτικών διαβουλεύσεων» που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης.

Εξήγησαν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες παρείχαν στις δυνάμεις της Λιβύης εκπαίδευση για βαρύ οπλισμό, όπως το πυροβολικό ή οι εκτοξευτές πυραύλων.

Διαβάστε ακόμη: Ο Χάφταρ ρίχνει το γάντι στον Ερντογάν: Δεν θα υπάρξει ειρήνη αν δεν φύγει ο Τούρκος εισβολέας

Στις 27 Νοεμβρίου 2019, οι τουρκικές αρχές και η Λιβυκή κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη υπέγραψαν δύο μνημόνια για την ενίσχυση της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την -παράνομη- οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τα οποία πυροδότησαν την αντίθεση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και πολλών χωρών της περιοχής.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός υποστηρικτής της υπό τον Σάρατζ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στην αντιπαράθεση της με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: Anadolu / almasdarnews

Φωτο αρχείου

Πηγή: onalert.gr