Η πρεσβεία της Κίνας στη Νέα Ζηλανδία άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν για τα σχόλια που έκανε στη σύνοδο του NATO σχετικά με την προκλητική συμπεριφορά του Πεκίνου, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις αυτές«παραπλανητικές» και «λανθασμένες». Η Άρντερν δήλωσε προχθές, Τετάρτη, στη Μαδρίτη ότι η Κίνα έχει «γίνει πιο επιθετική κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, επιθυμώντας να αμφισβητήσει τα προβλεπόμενα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Πρέπει να σημειώσουμε το σχετικό σχόλιο που έκανε η πλευρά της Νέας Ζηλανδίας στη διάσκεψη του NATO, το οποίο περιλαμβάνει μερικούς παραπλανητικούς ισχυρισμούς κατά της Κίνας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος Τύπου σε χθεσινή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της πρεσβείας. «Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σχόλιο δεν βοηθάει στην εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Νέα Ζηλανδία που έχει σοβαρή εξάρτηση από την Κίνα στον τομέα του εμπορίου, έχει συχνά αποφύγει την άσκηση άμεσης κριτικής στο Πεκίνο. Ωστόσο πρόσφατα, έχει σκληρύνει τον τόνο της τόσο για ζητήματα ασφάλειας, αλλά και για την αυξανόμενη παρουσία του Πεκίνου στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού, μετά την πρόσφατη υπογραφή μιας συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ της Κίνας και των Νήσων του Σολομώντα, που βρίσκονται δίπλα της.

Η κινεζική πρεσβεία αναφέρθηκε επίσης και σε σχόλια που έκανε η Άρντερν σχετικά με μία προσπάθεια πρόκλησης αναστάτωσης και αστάθειας στον Ειρηνικό, δηλώνοντας ότι η οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης στον Ειρηνικό δεν μπορεί να προκληθεί από τη συνεργασία της Κίνας με τους νησιωτικούς συνεργάτες της προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτού του είδους η συνεργασία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. «Αν υπάρχει στρατιωτικοποίηση στο νότιο Ειρηνικό, είναι ξεκάθαρο ποιος, αλλά και γιατί πυροδοτεί τέτοιες εντάσεις», τονίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr