Άσκηση μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021» πραγματοποιήθηκε στο Αλεποχώρι Αττικής παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, τη διάσωση του πληθυσμού και την προστασία των περιουσιών, εντός της περιοχής, που εξελίχθηκαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, την προστασία των υποδομών και τέλος, την αποκατάσταση των πληγέντων. Στο επίκεντρο του σεναρίου τής άσκησης βρέθηκαν πιθανά περιστατικά και καταστροφές τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι φορείς μετά την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρών.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες φορείς κλήθηκαν μέσω 9 διαφορετικών «επεισοδίων», να αντιμετωπίσουν περιστατικά και καταστροφές, όπως:

  • κατολισθήσεις,
  • εκτροπή οχήματος σε ρέμα,
  • υπερχείλιση ρεμάτων και εισροή υδάτων σε κατοικίες,
  • διακοπή της κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών,
  • απεγκλωβισμούς ατόμων και ζώων σε πλημμυρισμένες κατοικίες και οχήματα,
  • μεταφορά τραυματισμένων ατόμων,
  • επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοούμενου ατόμου στον Κορινθιακό κόλπο,
  • δημιουργία κηλίδας στην επιφάνεια της θάλασσας και
  • πτώση στύλου της ΔΕΗ με συνακόλουθη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

ΚΙΒΩΤΟΣ 2021

Ακόμη στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε από αέρος απεγκλωβισμός ατόμων από κτίριο με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τι δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης

«Πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις ασκήσεις σε όλα τα ευάλωτα σημεία πανελλαδικά. Το Αλεποχώρι ίσως είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία, εξαιτίας και των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Μόνο με αυτές τις ασκήσεις ετοιμότητας θα μπορέσουμε, όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή, τους συμπολίτες μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

ΚΙΒΩΤΟΣ 2021

Όπως είπε, σήμερα, «φάνηκε ότι όλες οι δυνάμεις μαζί, συντονισμένες, μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ρεαλιστικές συνθήκες σε πολύ δύσκολα περιστατικά», ενώ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι η προετοιμασία, «να είμαστε έτοιμοι για τη δύσκολη στιγμή».

«Σήμερα, απεδείχθη ότι μπορούμε να προετοιμαστούμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Με συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας, θα μπορέσουμε να βελτιωθούμε ακόμη πιο πολύ ώστε να δράσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τη δύσκολη στιγμή. Για να σώσουμε ζωές, να σώσουμε περιουσίες» σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε: «Προσωπικά, είμαι υπερήφανος που ηγούμαι αυτού του υπουργείου, το οποίο έχει ως επιχειρησιακό βραχίονα την Πυροσβεστική.

ΚΙΒΩΤΟΣ 2021

Τουλάχιστον στον ενάμιση μήνα που είμαι εδώ, κατάλαβα την αξία του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτό το Σώμα. Εμείς, από πλευράς μας ως υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας δώσουμε ό,τι χρειάζεστε ώστε να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή σας ικανότητα. Όχι άλλα λόγια, αλλά να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας».

Οι ενέργειες του Υπουργείου στην περιοχή

Η σημερινή άσκηση ολοκληρώνει μια σειρά δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας στην περιοχή του Αλεποχωρίου, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε επισκεφθεί ήδη από τις 25 Σεπτεμβρίου. Κατά την επίσκεψη, είχε ενημερωθεί διεξοδικά για την τρωτότητα της περιοχής σε πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε η άμεση δρομολόγηση ενημερωτικής καμπάνιας για τους κατοίκους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου. Στις 17 Οκτωβρίου διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση, οδηγίες και διαβούλευση σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ασφάλεια των πολιτών», με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, ενώ σε συνέχεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε σήμερα η άσκηση ΚΙΒΩΤΟΣ 2021.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Μεγαρέων και την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία και πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, καθώς και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου.

ΚΙΒΩΤΟΣ 2021

Ποιοι είδαν την άσκηση μεγάλης κλίμακας

Το «παρών» στην άσκηση έδωσε, επίσης, η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΠΣ, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο υπαρχηγός ΠΣ, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων υποστράτηγος ΠΣ Χρήστος Λάμπρης και ο συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Πετρούτσος.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης και ο αντιδήμαρχος Μάνδρας, Δημήτριος Δουδέσης.

ΚΙΒΩΤΟΣ 2021

Για τη διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, την 1η ΕΜΑΚ, καθώς και την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων ΠΣ. Μετείχαν επίσης στελέχη από την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Μεγαρέων, καθώς και η ΕΛ.ΑΣ. με δυνάμεις από το Τμήμα Τροχαίας Μεγάρων και το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ με πλήρωμα δύο ασθενοφόρων, η ΔΕΔΔΗΕ και εθελοντικές ομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Πηγή: onalert.gr