Μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σήμερα το μεσημέρι (12.00) θα ανακοινώσει το δεύτερο καθολικό lockdown που θα ισχύσει για ολόκληρη τη χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες. Η απόφαση είναι δύσκολη δεδομένων των αρνητικών συνεπειών που θα έχει στην οικονομία, ενώ το μέτρο ούτως ή άλλως αποτελούσε το «τελευταίο καταφύγιο» της κυβέρνησης. Μολαταύτα, η εκθετική πλέον αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η συνεπακόλουθη πίεση στο σύστημα υγείας – με τις εντατικές να γεμίζουν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα – δεν άφησαν περιθώρια στον πρωθυπουργό, ο οποίος ασφαλώς έλαβε υπόψιν του και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν – όπως είχε έγκαιρα μεταδώσει το newsit.gr – ότι το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown είχε συζητηθεί εδώ και καιρό στο Μαξίμου εάν ο αριθμός των κρουσμάτων έφτανε στα σημερινά επίπεδα και βρισκόταν πάντοτε στο τραπέζι, ενώ τα τελευταία 24ωρα είχε συζητηθεί ενδεχόμενο lockdown «τύπου Θεσσαλονίκης» στην Αττική. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε άλλο παρά έκπληξη συνιστά η απόφαση Μητσοτάκη – την οποία ανέλαβε να εξηγήσει ο ίδιος αδιαμεσολάβητα στους πολίτες και μάλιστα με τη συμβολή του Σωτήρη Τσιόδρα, δεχόμενος και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων – σταθμίζοντας ότι είναι δύσκολη μεν, αλλά αναγκαία. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας το Μάρτιο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και ότι δεν υπάρχει δίλημμα.

Τι κλείνει με το νέο lockdown

Το γενικό lockdown θ’ ακολουθήσει το μοντέλο αυτού της Θεσσαλονίκης, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου κύματος το Μάρτιο και Απρίλιο. Δηλαδή, θα είναι κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων, των πρατηρίων καυσίμων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των φαρμακείων, των pet shop, των βιοτεχνικών και των βιομηχανιών. Κλειστά θα είναι ασφαλώς και τα καταστήματα εστίασης – πλην delivery και take away – ενώ βασική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία τουλάχιστον της προσχολικής και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν μόνο τα Λύκεια και να γίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως, καθώς, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία για τον ιό, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων – άνω του 70% – εμφανίζεται στις ηλικίες 15-17, δηλαδή στους μαθητές του Λυκείου και δη από εξωσχολικές επαφές και δραστηριότητες.

Η εισήγηση, όμως, της επιτροπής των ειδικών είναι να κλείσουν και τα Γυμνάσια κι απομένει να φανεί εάν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, δεδομένου πως δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς. Σε κάθε περίπτωση, εάν η εισήγηση των ειδικών είναι ομόφωνη και δεν χωρεί συζήτηση επ’ αυτού, τότε η κυβέρνηση θα την υιοθετήσει.

13033… αγάπη μου

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, αυτές θα επιτρέπονται με SMS για έξι διαφορετικούς λόγους στο 13033 – όπως ακριβώς, δηλαδή, συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν γραπτή βεβαίωση από τον εργοδότη τους, ενώ θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, με μοναδική εξαίρεση τους εργαζομένους και τα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης – κυρίως για λόγους υγείας.

Περιορισμοί θα υπάρξουν και στις πτήσεις, δεδομένου πως θ’ απαγορευτούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ οι διεθνείς πτήσεις συναρτώνται απόλυτα με τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που ήταν έκτακτη και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό, η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε ένα πανευρωπαϊκό lockdown ως «ανάχωμα» στο δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας.

Πηγή: Newsit.gr / Αιμίλιος Περδικάρης

Πηγή: onalert.gr