Η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για τη μη τήρηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων από την τουρκική δικαιοσύνη και χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να εκτελέσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι «η κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει είναι ένα εργαλείο που σπάνια χρησιμοποιείται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και δείχνει ξεκάθαρα τις σοβαρές ανησυχίες που σχετίζονται με την υπόθεση του κ. Καβάλα, ο οποίος κρατείται στη φυλακή για χρόνια χωρίς καταδίκη».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζει: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να εκτελέσουν την αντίστοιχη απόφαση του ΕΔΔΑ. Μια τέτοια στάση δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο και ενισχύει περαιτέρω τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την τήρηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων από την τουρκική δικαιοσύνη».

Αντιβαίνει επίσης στις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την περίπτωση του κ. Καβάλα και να αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου σε αυτό το θέμα» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr