Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων. Ίσως και σήμερα να ληφθούν αποφάσεις. Σύσκεψη στο Μαξίμου με επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση ενώ σήμερα ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις.

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενώ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει ήδη έτοιμες τις προτάσεις της που έχουν ζητηθεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Σύσκεψη με τα μέλη της επιτροπής θα έχει επί τούτου και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ στη βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ αναμένεται να έχει περαστεί το σύνολο ή, έστω, το μεγαλύτερο μέρος των τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιουλίου έως και σήμερα στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ανεξαρτήτως αυτών των αποτελεσμάτων πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και υγιεινής και όχι από τα «εισαγόμενα» κρούσματα, παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά φαίνεται να υπήρξε πρόβλημα με τις βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα με τη Σερβία.

Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο έκλεισαν τα σύνορα για τους Σέρβους, ενώ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα περνούν από τον Προμαχώνα μόνον όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα κι αυτό είναι αρνητικό. Επίσης, το Passenger Locator Form θα συμπληρώνεται έως και 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα αντί 48 ωρών.

Πανηγύρια

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται τα πανηγύρια και γενικότερα τα κέντρα διασκέδασης όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, ενώ ειλημμένη απόφαση είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για τη χρήση μάσκας στην εστίαση, τον τουρισμό και τα μέσα μεταφοράς ή όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τα πανηγύρια άφησε σε συνέντευξή του στο Open ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς, όπως τόνισε, είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και προστασίας σε αυτά.

Σε ακραίες περιπτώσεις, στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται ασφαλώς ακόμη και τα τοπικά lockdown, ενώ σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, από την Τετάρτη «ανοίγουν» και οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: newsit

Πηγή: onalert.gr