Αντιδρώντας στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, η προεδρία της Ρωσίας επανέλαβε πως ανάμεσα στους σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της γειτονικής χώρας είναι να αποτραπεί η ένταξή της στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, πέρα από την «αποστρατιωτικοποίησή της».

Ο Νορβηγός δήλωσε χθες ότι «το μέλλον» και «η θέση» της Ουκρανίας «βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ή αλλιώς «εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας». Ο οικοδεσπότης του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε από την πλευρά του ότι η Ουκρανία θέλει να της δοθεί πρόσκληση ένταξης στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ήδη τον Ιούλιο, στη σύνοδο στο Βίλνιους.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η Μόσχα θεωρεί πάντα απειλή την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που θα έφερνε «σοβαρό, μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μας, για την ασφάλεια της» στα σύνορά της.

Η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο χθες ήταν η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου, πριν από σχεδόν 14 μήνες. Η Δύση προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία. Η Ρωσία, που κατηγορεί τη Δύση πως κινεί τα νήματα της σύγκρουσης, ερίζει πως τα κράτη του ΝΑΤΟ εμπλέκονται ολοένα πιο βαθιά στη σύρραξη.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε δηλώσεις Ουκρανού αξιωματούχου πως ο δεν ήταν ο Ρώσος πρόεδρος αλλά σωσίας του αυτός που πήγε πρόσφατα σε τομείς της Ουκρανίας ελεγχόμενους από τα ρωσικά στρατεύματα, στις περιφέρειες Χερσώνα και Λουγκάνσκ – η Μόσχα λέει πως τις προσάρτησε, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει – πριν από μερικές ημέρες. Για τον κ. Πεσκόφ, η θεωρία αυτή είναι «μάλλον παράξενη».

Δεν είναι αποδεδειγμένο πως χρησιμοποιείται πράγματι κάποιος «σωσίας» του κ. Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει μάλιστα στο παρελθόν πως του είχε προταθεί η ιδέα για λόγους ασφαλείας, αλλά την απέρριψε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Πηγή: onalert.gr