Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, «αδειάζοντας» τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, είχε ως αποτέλεσμα την θετική ανταπόκριση και την ικανοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«H κυβέρνηση χαιρετίζει τις δηλώσεις από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν, ότι προτίθεται να εμπλακεί ενεργώς διπλωματικά στην προσπάθεια να υποβοηθηθεί το έργο του γγ των ΗΕ για εξεύρεση λύσης στις παραμέτρους που καθορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι: «Οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. ‘Αντονι Μπλίνκεν, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, αποδεικνύουν την ορθότητα της σημασίας που απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του, στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Οι προσωπικές σχέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο και στο παρελθόν στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού και γνωρίζει άριστα το πρόβλημα, όπως και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ευελπιστούμε ότι θα είναι υποβοηθητικές στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειώσουμε το γεγονός, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Βουλής ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας ενεργειών της Τουρκίας, που κατά την κρίση των ΗΠΑ, όπως είπε, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή δεσμεύσεις που έχει η Τουρκία ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει κατ΄ επανάληψη την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα του να συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να πετύχει η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα τα πέντε μόνιμα μέλη, όπως είναι και οι ΗΠΑ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr