Την «ανησυχία» της Μόσχας εξέφρασε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, όπου συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς επίσης τόσο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια.

Ο νέος Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κ. Αδάμου, υποδέχθηκε τον Ρώσο πρέσβη, όπου για ακόμα μια φορά επεσήμαναν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι συζητήσεις στράφηκαν και προς την πλευρά της Τουρκίας και των προκλητικών ενεργειών της σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Αδάμου, υπογραμμίζοντας τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κύπρου και των λαών τους, εξέφρασε ευχαριστίες για τις θέσεις αρχών και τη σταθερή στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ιδιαίτερα ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στο Κυπριακό.

Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και την ΑΟΖ

Ο Δρ Αδάμου εξέφρασε ανησυχία για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εσχάτως δε στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Ο Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά, εκτός του συμφωνημένου πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού και τις εμφανείς επιδιώξεις της για προώθηση των απαράδεκτων αυτών θέσεων ενόψει των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρέσβης συνεχάρη τον Δρ Αδάμου για την εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής και επαναβεβαίωσε τη στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Υπογράμμισε επίσης την προσήλωση της χώρας του στη συνέχιση του διαλόγου και των συνομιλιών προς επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. Οσάτσι εξέφρασε ανησυχία για τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, τόσο σε σχέση με το θέμα των Βαρωσίων όσο και των δραστηριοτήτων της χώρας αυτής εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τις σοβαρές επιπτώσεις της. Οι κ. Αδάμου και  Οσάντσι υπογράμμισαν τη σημασία πειθάρχησης των πολιτών στα ενδεδειγμένα μέτρα, έως ότου τα εμβόλια συνδράμουν στην καταστολή της νόσου.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ – Philenews / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr