Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, είχε το απόγευμα στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο τις θερμές του ευχαριστίες και την ειλικρινή του εκτίμηση για το άριστο που διέκρινε τη μεταξύ τους συνεργασία κατά την περίοδο των τελευταίων χρόνων.

Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, οι δύο Προέδροι ανέλυσαν τη δυναμική και το στρατηγικό βάθος της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών. Εντός του πλαισίου αυτού, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι προοπτικές που παρουσιάζουν οι τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και της ενέργειας.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Γαλλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναν στρατηγικό εταίρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζήτησαν επίσης, τις τρέχουσες προκλήσεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να τύχει πληροφόρησης από τον Γάλλο Πρόεδρο για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και τις όποιες προοπτικές τερματισμού των εχθροπραξιών. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Μακρόν, από την αρχή είχε αναλάβει κατά τρόπο ενεργό – και εξακολουθεί να αναλαμβάνει – πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος Ενημέρωσε τον Μακρόν και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας, υπέρ μιας συνολικής λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μίας λύσης που θα πρέπει ακόμη να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την απρόσκοπτη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Προτάσεις για ενεργότερη συμμετοχή των διεθνών εταίρων»

Εξέφρασε, επίσης, βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη στήριξη του ιδίου προσωπικά, όποτε κυπρογενή ζητήματα συζητούνται στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή ακόμη εντός του σχηματισμό των EUMED 9, και σε άλλα fora.

Υπό το φως του ταχέως μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Πρόεδρο Μακρόν την έντονη ανησυχία του, ότι όσο το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, θα εξακολουθήσει να αποτελεί υφέρπουσα απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια, όχι μόνο στην επίσης εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επί της ουσίας, ο Αναστασιάδης κατέθεσε κάποιες προτάσεις στον Πρόεδρο Μακρόν, οι οποίες θα ήταν σε θέση να βοηθήσουν, αφ’ ενός στην αποκλιμάκωση και γενικότερα την αποφυγή των εντάσεων, ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους ή της θαλάσσης και, αφ’ ετέρου, στη δημιουργία, μέσα από κατάλληλη προετοιμασία, των απαραίτητων εκείνων συνθηκών για επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για διευθέτηση του Κυπριακού, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εν λόγω προτάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ανάληψη μίας πρωτοβουλίας, προνοούν σε πρώτη φάση την ενεργότερη και καλή τη πίστη εμπλοκή εταίρων που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο Κυπριακό, συγκαταλεγομένης βέβαια και της Γαλλίας, πάντοτε σε συνεννόηση με τα Ηνωμένη Έθνη. Και ασφαλώς, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να υπάρξει και η ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την υποβοήθηση όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθεια για εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εξάλλου, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: thracenews.gr