Μεγάλης σημασίας ήταν η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Κύπριο Πρόεδρο να «ανοίγει τα χαρτιά» του σχετικά με τις προθέσεις του για τα επόμενα βήματα στην επίλυση του ζητήματος.

Την ετοιμότητα του να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στο πλαίσιο της επιστολής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών της 26ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Ποιες οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Κούσιος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, κ. Τζέιν Χολ Λουτ, με την οποία είχε μια εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα του για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή στο πλαίσι της επιστολής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

«Kλείδωσε» ημερομηνία για την Πενταμερή

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του γενικού γραμματέα, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου. Η κ. Λουτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή εντός Φεβρουαρίου 2021.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, για να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συνάντηση του με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου InTime News

Πηγή: thracenews.gr