Το Κυπριακό επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο, μια μέρα μετά την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα Κατεχόμενα και πιο συγκεκριμένα στα Βαρώσια, για τον εορτασμό της «ίδρυσης» του «ψευδοκράτους», με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή ανακοίνωση να «επιτίθεται» στις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα «απάντησε»  με σκληρές εκφράσεις στα σχόλια που έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό, υπό το φόντο των πρόσφατων γεγονότων στα Βαρώσια και τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, πριν από λίγες μέρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, οι απόψεις που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για το θέμα της επίλυσης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και του Κυπριακού  στις 15 Νοεμβρίου, αποκαλύπτουν πόσο μακριά από τις πραγματικότητες του νησιού είναι η ΕΕ και ότι αγνοεί την ελεύθερη βούληση των Τ/Κ η οποία εκφράστηκε μέσα από την κάλπη.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως: «Τα μέρη του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί ως βάση η βούληση των δύο ‘λαών’ στο νησί που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Η ΕΕ η οποία έχει αποκτήσει την συνήθεια να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τώρα τολμά να απορρίπτει τη βούληση του ‘Τ/κ’ λαού για λύση.

Η ΕΕ η οποία δεν αναφέρεται στον ‘Τ/κ λαό’ σε καμιά από τις δηλώσεις της και που έχει επιβραβεύσει την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με ένταξη, που δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τ/Κ, δεν αναμένεται να συμβάλει στη λύση».

Οι «εκλογές» στα Κατεχόμενα και η «θυματοποίηση»

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «η απόφαση που έλαβε η τδβκ για τα Βαρώσια και την οποία στήριξε πλήρως η Τουρκία, στοχεύει όχι στην πρόκληση νέας θυματοποίησης αλλά στην κατάργηση της παρούσας θυματοποίησης».

Στη συνέχεια τονίζει ότι: «Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του ‘λαού’. Στις τελευταίες ‘εκλογές’ βούληση του ‘Τ/κ λαού’ διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών», αναφέρεται.

Όλοι, προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, πρέπει να σέβονται αυτή την βούληση. Το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δοκιμάστηκε για 50 χρόνια στην Κύπρο, και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επειδή η Ε/κ πλευρά δεν βλέπει τον ‘Τ/κ λαό’ ως ισότιμο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία».

«Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και τη βούληση του ‘Τ/κ λαού’ και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζοντας με τον πιο σαφή τρόπο τις θέσεις του για το Κυπριακό.

Με πληροφορίες από: Philenews/ΚΥΠΕ – Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr