Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Πενταμερή Διάσκεψη του ΟΗΕ που διοργανώνει ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες για το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταβαίνει στη Γενεύη, συνοδευόμενος από τους επικεφαλείς της κυπριακής διπλωματίας, αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Η Πενταμερής θα διεξαχθεί το διήμερο 27 – 28 Απριλίου, με τη συμμετοχή τόσο της ελληνικής αλλά και της τουρκικής πλευράς, ενώ τα Κατεχόμενα αναμένεται να εκπροσωπηθούν επίσης, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πραγματοποιεί διμερείς συναντήσεις και συνομιλίες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, το πρόγραμμα των συναντήσεων, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, ξεκινά το απόγευμα της 27ης Απριλίου με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη (7μμ ώρα Κύπρου) και νωρίτερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσιν Τατάρ. Αργότερα ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τους συμμετέχοντες στην άτυπη διάσκεψη, με συμμετοχή 1 συν 2 από κάθε πλευρά.

Το πρόγραμμα της Πενταμερούς

Στις 28 Απριλίου, το πρόγραμμα αρχίζει στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας  Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Στις 29 Απριλίου, στις 10 το πρωί (ώρα Κύπρου), ο κ. Γκουτέρες θα έχει διμερή  συνάντηση με τον κ. Τατάρ και ακολούθως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στη 1μμ (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 1 συν 5.

Με πληροφορίες από: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων – Sigma / Φωτογραφίες αρχείου

Πηγή: thracenews.gr