Σημαντικό τετ-α-τετ είχε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της Αφρικής, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας απηύθυνε πρόσκληση στο Νίκο Χριστοδουλίδη και οι δύο τους συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καθώς ο Κινέζος ομόλογος του Wang Yi,  έκανε σταθμό στην Κύπρο καθ’οδόν προς την Αφρική.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι σχέσεις Κύπρου – Κίνας, αφού όπως εξήγησε «συμπληρώνονται 50 χρόνια διμερών σχέσεων με τη χώρα αυτή και «στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα γιορτάζονται ουσιαστικά οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών».

Το Κυπριακό στο προσκήνιο

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό. «Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, με τις προκλήσεις της Τουρκίας είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είτε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και σε μια περίοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών (για το Κυπριακό), ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι καθοριστικής σημασίας», σημείωσε.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «έγινε ανταλλαγή απόψεων, ειδικότερα ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των αναγκαίων μηνυμάτων, που πρέπει να σταλούν ανάμεσα σε άλλα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ανέφερε ακόμα ότι με τον Κινέζο ομόλογο του «έγινε συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα». Οπως δήλωσε, «παρά τις κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, κάποιες διαφορετικές αναγνώσεις σε σειρά διεθνών θεμάτων, είναι σημαντικό ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα».

Με πληροφορίες από: Offsite – ΚΥΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr