Στη μεγάλη σημασία που έχει η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, λέγοντας πως η «φετινή πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 2020», η οποία έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία, έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα με πολλαπλά μηνύματα».

Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συνεργασία των χωρών στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται, καθώς προωθούν τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «H φετινή πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 2020», η οποία έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία, έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα με πολλαπλά μηνύματα. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόσο ενισχυμένη με τη συμμετοχή δυνάμεων από πέντε κράτη, Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσδίδοντας νέα δυναμική και προοπτική για ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή μας».

Τι δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας

Στον χαιρετισμό του κατά τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, ο κος Πετρίδης δήλωσε ότι για τον ίδιο αποτελεί μεγάλη τιμή να παρευρίσκεται στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» για τους εορτασμούς του προστάτη των ναυτικών μας, τον ‘Αγιο Νικόλαο. «Είναι γεγονός ότι οι φετινοί εορτασμοί διαφέρουν από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και δυστυχώς πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία κοινού», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι:

«Με τον εορτασμού του Αγίου Νικολάου, εκπληρώνουμε, παράλληλα, το ιερό μας καθήκον έναντι των αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Αισθανόμαστε ειλικρινή ευγνωμοσύνη για τα στελέχη και τους ναύτες μας που συνεχίζουν να υπηρετούν με ζήλο και επαγγελματισμό. Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, τιμώντας την ένδοξη στολή του κυπριακού ναυτικού.

Το ναυτικό μας, επεκτείνοντας τον ρόλο του πέραν του πλαισίου της εφαρμογής του δόγματος αποτροπής, έχει διευρύνει το εύρος δράσης του με τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών και επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη σωτηρία μεγάλου αριθμού ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.

Πέραν τούτου, η συμμετοχή του Ναυτικού μας και άλλων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς σε πολυεθνικές ασκήσεις, εκτός από πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέρουν στα στελέχη μας πρόσθετη κατάρτιση, εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

Η σημασία της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10»

Πρόσφατο και πιο τρανταχτό παράδειγμα η συμμετοχή του Ναυτικού μας στην πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 2020», η οποία έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία. Η φετινή άσκηση έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα με πολλαπλά μηνύματα. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόσο ενισχυμένη με τη συμμετοχή δυνάμεων από πέντε κράτη, Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσδίδοντας νέα δυναμική και προοπτική για ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή μας.

Επιπρόσθετα, σήμερα στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας, το Πολεμικό μας Ναυτικό συμμετέχει και σε άσκηση με αεροναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. Σκοπός αυτής της τετραμερούς πρωτοβουλίας είναι εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα από τέτοιες ασκήσεις, αναβαθμίζουμε τις ένοπλές μας δυνάμεις, ανταλλάζοντας εμπειρίες, ιδέες και τεχνογνωσία. Η επιτυχία και οι εμπειρίες που αποκομίζουμε αποτελούν κίνητρο για να εντείνουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις κοινές αυτές ασκήσεις, μέσα στο πλαίσιο των συνεργασιών μας με φίλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ναυτικής Βάσης «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» αλλά και του Ναυτικού μας, πάντα στο πλαίσιο του πολυετούς εξοπλιστικού μας προγράμματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη συντήρηση του πλοίου γενικής υποστήριξης «ΑΛΑΣΙΑ», το οποίο βρίσκεται έξω από τον λιμένα της Ναυτικής Βάσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και όλο το προσωπικό του για το έργο που επιτελούν. Στο καθαρό και περήφανό τους βλέμμα καθρεφτίζεται το υψηλό τους φρόνημα, γεμίζοντάς μας με περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον της πατρίδας μας», κατέληξε ο ΥΠΑΜ Κύπρου.

Πηγή: thracenews.gr