Η Κύπρος πραγματοποίησε αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, την Γαλλία και με την υποστήριξη της Ιταλίας, σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει τα τέσσερα κράτη για υποστήριξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα.

Η Διεθνής αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης ή αλλιώς «SAR – Search And Rescue» διεξήχθη επίσης και για την επίβλεψη τυχόν παρεκκλίσεων αναφορικά με τo σεβασμό στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην άσκηση, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε από την Εθνική Φρουρά το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» και ελικόπτερο AW-139, των Διοικήσεων Ναυτικού και Αεροπορίας, αντίστοιχα, από την Αστυνομία η άκατος «ΘΗΣΕΑΣ» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και ελικόπτερο AW-139 της Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Συμμετείχαν επίσης η Γαλλική Φρεγάτα «FS AUVERGNE», με το οργανικό της ελικόπτερο NH90 και η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» της Ελλάδας. Το σενάριο αφορούσε στην έρευνα και διάσωση και ο συντονισμός της άσκησης έγινε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Η αεροναυτική άσκηση, η οποία διεξήχθη με πλήρη επιτυχία, εντάσσεται στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας και συνεργασίας (QUAD Initiative and Cooperation) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας και αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην περαιτέρω αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: ΥΠΑΜ

Πηγή: onalert.gr