Με μια φειδωλή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας Κύπρου τοποθετήθηκε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής και στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει αναφορικά με το αν η Κύπρος θα δώσει ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς και το ενδιαφέρον που υπήρξε από πλευράς ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Αναφορικά με τις πληροφορίες που πρόσφατα έχουν δημοσιευθεί σε μερίδα του τύπου, σύμφωνα με τις οποίες είναι ενδεχόμενη η διάθεση οπλισμού ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθοιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας».

Το δημοσίευμα της «Κ»

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα – αναφέρει η «Καθημερινή» της Κύπρου – το ΥΠΑΜ δεν διαψεύδει το περιεχόμενο του ρεπορτάζ της «Κ» στο οποίο γινόταν λόγος για κρούση από πλευράς Αμερικανών για τα ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς προκειμένου αυτά να αποτελέσουν μέρος της βοήθειας του δυτικού κόσμου προς την Ουκρανία.

Τις πληροφορίες της «Κ» για αναζήτηση ρωσικών όπλων από αμερικανικής πλευράς επιβεβαιώνει και δημοσίευμα των New York Times. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» η κρούση έγινε πρόσφατα και η αντίδραση της κυβέρνησης στο ανώτερο επίπεδο δεν ήταν αρνητική.

Η Λευκωσία σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» φέρεται να συζητούσε το όλο θέμα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχε επηρεασμός της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και εφόσον είχε προηγηθεί η παραλαβή των νέων οπλικών συστημάτων, πριν παραδοθούν τα προς αντικατάσταση ρωσικά όπλα.

Επιπλέον αρμόδιες πηγές σχολίαζαν στην «Κ» πως υπάρχει μια καλή ευκαιρία η Εθνική Φρουρά Κύπρου να προμηθευτεί μοντέρνο στρατιωτικό εξοπλισμό, να απαλλαχθεί από προβληματικά και κοστοβόρα στη συντήρηση οπλικά συστήματα και – το πιο σημαντικό – να υπάρξει ολική άρση του στρατιωτικού εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο. Ωστόσο αυτό που υπήρχε ως προϋπόθεση από πλευράς Λευκωσίας ήταν η Κύπρος να μην έχει καμία εμπλοκή με τα όπλα που θα κατέληγαν στην Ουκρανία. Στο πνεύμα αυτό η παραχώρηση των ρωσικών όπλων θα γινόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr