Τη διασφάλιση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και μη στρατιωτική ή αστυνομική παρουσία των κατοχικών αρχών σε αυτήν, διασφαλίζει η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε σχέση με το θέμα της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας, στην Κύπρο.

Με βάση τη συμφωνία, δημιουργείται μια ενιαία περιοχή αστικής ανάπτυξης, η οποία θα διασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη Τ/κ και Ε/κ στην περιοχή της Πύλας και θα περιλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή οικιστικής ανάπτυξης, ασφαλτόστρωση δρόμου με κατεύθυνση προς τους Τρούλλους, αξιοποίηση κρατικής γεώτρησης του δικτύου υδατοπρομήθειας της Πύλας, δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και διεύρυνση της περιοχής αστικής χρήσης του χωριού.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως με τη διαμορφωθείσα συναντίληψη διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη, με τις γραμμές καταπαύσεως του πυρός να αποτυπώνονται σε σαφήνεια και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) συνεχίζει την παρουσία και τον έλεγχό της σε όλη τη νεκρή ζώνη, αποτρέποντας έτσι την παραβίαση του στάτους κβο. Επίσης, η συμφωνία αποκλείει στρατιωτική ή «αστυνομική» παρουσία των κατοχικών αρχών εντός της νεκρής ζώνης.

Χαιρετίζει τη συμφωνία το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συναντίληψης μετά από εντατικές και διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για την περιοχή βορείως της Πύλας», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η συναντίληψη διασφαλίζει τη διατήρηση του status quo στη νεκρή ζώνη, αποκαθιστά την τάξη και δημιουργεί συνθήκες οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προωθώντας την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος όλων των κατοίκων» αναφέρει.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει, επίσης, τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής της UNFICYP, Colin Stewart, στην επίτευξη της συμφωνίας, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓΗΕ».

«Ελπίζουμε ότι η θετική αυτή εξέλιξη η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην εποικοδομητική στάση που επέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία, θα επισπεύσει τον διορισμό νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών από την μεριά του χαιρετίζει τη συμφωνία, λέγοντας πως υποστηριζει τη κατασκευή του δρόμου που επεδίωκε η τουρκοκυπριακή πλευρά και θα συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώμτα του ψευδροκράτους.

Με πληροφορίες από: sigmalive.com, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr