Η Κύπρος προχώρησε σ σημαντική συμφωνία αμυντικής στρατιωτικής συνεργασίας με τα ΗΑΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Χαράλαμπος Πετρίδης, με στόχο την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ακόμα αντικατοπτρίζει και το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις.

Ειδικότερα, το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων, ενώ ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι το επόμενο βήμα είναι  ο καταρτισμός προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμενων των δυο χωρών.

Τι δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για κατ’ ιδίαν συνάντηση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία του κορωνοϊού, με τον Χαράλαμπο Πετρίδη να δηλώνει το εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά υπέγραψα σήμερα με τον ομόλογο μου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μνημόνιο Αμυντικής και Στρατιωτικής συνεργασίας. Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια η συνεργασία μας με τα ΗΑΕ θα αναπτυχθεί περαιτέρω σε διμερές και πολυμερές επίπεδο προς όφελος της συνεργασίας για βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή.»

Με πληροφορίες από: Philenews / Φωτογραφία από Facebook

Πηγή: thracenews.gr