Μια ιστορική ημέρα είναι σήμερα για την Ελλάδα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απευθύνει ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη, μιλά στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου και είναι από τους λίγους πολιτικούς ανά τον κόσμο στους οποίους έχει γίνει παρόμοια τιμή.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση να μιλήσει ενώπιον των αιρετών του αμερικανικού λαού, ιδιαίτερα υπό την προεδρία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και της Νάνσι Πελόζι.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός συνέχισε επισημαίνοντας την αξία του ελληνικού ιδεώδες, της δημοκρατίας, που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και ενέπνευσε τους πατέρες του αμερικανικού κράτους για την δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ.

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα», είπε περιγράφοντας τον ηρωισμό στην έξοδο του Μεσολογγίου.

Στη συνέχεια μίλησε για την πόλη της Οδησσού, στην οποία γεννήθηκε η ιδέα της ελληνικής επανάστασης του 1821. «Ξέρουμε πως είναι να αναγκάζονται οι άνθρωποι να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους».

Πηγή: onalert.gr