Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, το απόγευμα, όπως ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε από τις Βρυξέλλες.

Στις δηλώσεις του, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά για τον πόλεμο στο Ισραήλ ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για την αντιμετώπιση των παλιών στη νέα του προβλήματος. Θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: 

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη μέση Ανατολή. Η θέση της Ελλάδος, η οποία θα αποτυπωθεί και σήμερα, είναι πολύ συμπαθής και μπορεί να συνοψισθεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία. Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών. Δεύτερον, αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση ότι έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Επομένως θεωρώ επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστική διαδρομή και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευτούν…

Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει την Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για την αντιμετώπιση των παλιών στη νέα του προβλήματος. Θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Εκτός από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, θα μας απασχολήσει και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με αποκρυσταλλωμένες τις θέσεις της, οι οποίες συντονίζονται απόλυτα με αυτές της ευρωπαϊκής επιτροπής. Συμφωνούμε απόλυτα με την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, αλλά συμφωνούμε να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την μετανάστευση. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη στήριξη αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά και να αυξηθούν οι πόροι και το ταμείο αλληλεγγύης, η Ελλάδα δοκιμάστηκε από τις φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι και γι’ αυτό θα χρειαστεί μία ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει αυτό το ταμείο.

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στην συνεδρίαση των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, η οποία έλαβε χώρα στην Ελλάδα χθες. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες και να παρουσιάσουν την σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Να μιλήσω για την επενδυτική βαθμίδα, την οποία κατακτήσαμε, και το γεγονός ότι γνωρίζετε την τεράστια προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την κρίση. Η προσπάθεια αυτή είναι η συνολική του ελληνικού λαού και όχι μίας κυβέρνησης μόνο. Έτσι χαιρετίστηκε και από την κυρία Λαγκάρντ και αυτό μας δίνει δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να συγκρίνουμε ακόμα πιο γρήγορα με την Ευρωπαΐκή Ένωση και να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και να μπορούν όλοι οι Έλληνες να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».

Πηγή: onalert.gr