Κυβερνητικές πηγές τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων ή μεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, όπως ήδη ισχύει από το 2013.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου, ενώ ξεκαθαρίζεται, επιπλέον, πως ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει ως κλειστή.

Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370. Η συνολική εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση.

Στην παρούσα μορφή του λειτουργεί από το 2013, αλλά δομές στην περιοχή προϋπήρχαν από δεκαετίας.
Στόχος του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου είναι η καταγραφή όσων μπαίνουν από τον Έβρο. Ως σημείο πρώτης υποδοχής αυτονόητα είναι στα σύνορα.

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, οι διαμένοντες μετακινούνται στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας ή στα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικό τμήμα λειτουργεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία παραμένουν μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους σε δομές ανηλίκων.

Σήμερα όλες οι διαδικασίες εκτελούνται χωρίς χρονικές καθυστερήσεις. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την πρόθεσή της να αναβαθμίσει το ΚΥΤ και ακολούθησε μια περίοδος διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Τα σημεία αναφοράς

Σε συνεργασία, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης – Ασύλου οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι:

– Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο και τη Θράκη.
– Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των ροών, και για αυτό (α) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης (β) προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και (γ) αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους
λαθροδιακινητές) το ΚΥΤ Φυλακίου.
– Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013.
– Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου

– Ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει ως κλειστή (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, καθώς το διάστημα που θέτει ο νόμος επαρκεί για την καταγραφή και ταυτοποίηση και την υγειονομική καραντίνα νέων αφίξεων).

– Δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.

– Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας.

– Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού.

– Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι.

– Δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθορισμός).

– Δημιουργία μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας.

Τέλος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αναβαθμίζονται ουσιαστικά τα συστήματα ασφαλείας ως εξής:

– Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων.

– Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία InTime News

Πηγή: onalert.gr