Ο Χαράλαμπος Λαλούσης ανέλαβε σήμερα υπηρεσιακός υπουργός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τον απερχόμενο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της τελετής έκανε σύντομο απολογισμό του έργου του, επισημαίνοντας ότι ήταν τιμή για τον ίδιο που εργάσθηκε δίπλα σε αστυνομικούς «που έχουν το εθνόσημο στη στολή και στην καρδιά τους».

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος κατά τη θητεία του οι δύο άξονες με τους οποίους πορεύθηκε το υπουργείο ήταν ασφάλεια στα σύνορα και στις γειτονιές. Αναφορικά με τον πρώτο άξονα τόνισε ότι «θωρακίσαμε τον Έβρο και ενισχύσαμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας δίπλα στους πολίτες».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι την υλοποίηση του σχεδίου «Ακρίτας», την επέκταση του φράκτη, την αναβάθμιση των συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης και την ενίσχυση με νέους συνοριοφύλακες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σχετικά με τον δεύτερο άξονα ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η εγκληματικότητα που αφορά στη μέση ελληνική οικογένεια (ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές τροχοφόρων) μειώθηκε κατά 25% το 2022 (σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019), ενώ πρόσθεσε ότι το 2022 ήταν το έτος με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες τα τελευταία 11 χρόνια, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να φτάνει στο 90%.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Βάλαμε τέλος σε κάθε είδους άβατα, γκρίζες ζώνες ανομίας και καταλήψεις: δημόσιων, ιδιωτικών και πανεπιστημιακών χώρων».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τις υπηρεσίες συμμαχικών χωρών, με στόχο την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος, τονίζοντας: «Η Ελλάδα αποτελεί πλέον πυλώνα ασφάλειας και κόμβο αστυνομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Λαλούση είπε: «Κύριε υπουργέ, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ελευθερία, την ευημερία των πολιτών και τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Σε αυτή τη συνθήκη είναι αφοσιωμένη η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία.»

Λαλούσης: «Θα διασφαλίσουμε την αρμονική συνέχεια και τη συνέπεια»

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση και υπενθύμισε τη συνεργασία που είχε με την Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης της Τουρκίας στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε γιατί είχαμε έναν κοινό σκοπό». Επίσης ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, «τον κάθε άνδρα και γυναίκα για το έργο που καθημερινά με μεγάλη αφοσίωση και υψηλό καθήκον επιτελεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Λαλούσης

Στη συνέχεια ο κ. Λαλούσης τόνισε ότι ο στόχος που θέτει ως υπηρεσιακός υπουργός είναι: «Να διασφαλίσουμε την αρμονική συνέχεια και τη συνέπεια, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στο επιτελούμενο έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εσωτερική ασφάλεια.»

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο νέος υπουργός Χαράλαμπος Λαλούσης, αλλά και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μιχάλης Καραμαλάκης και Κ. Παπαθανασίου και ο αρχηγός της Αστυνομίας Λάζαρος Μαυρόπουλος προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Λαλούσης

Σε συνάντηση που είχαν πριν από την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο κ. Θεοδωρικάκος παρείχε ολοκληρωμένη ενημέρωση στον κ. Λαλούση και του παρέδωσε φάκελο με την ετήσια δράση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Πηγή: onalert.gr