Το πρώτο από τα 15 νέα περιπολικά σκάφη με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που θα καλύψουν ανάγκες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής του αρχιπελάγους των Βόρειων Σποράδων, παρέλαβε σήμερα το Λιμενικό Σώμα, σε ειδική τελετή στο Λιμεναρχείο Σκιάθου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Μέχρι το τέλος του έτους θα παραληφθούν άλλα τέσσερα παρόμοια σκάφη τα οποία θα ενισχύσουν τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει την προμήθεια δέκα επιπλέον σκαφών τα οποία θα διατεθούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν σημαντικές ανάγκες στη κάλυψη διακομιδών, καθώς επίσης και σε ευαίσθητες τουριστικές περιοχές» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Λιμενικό Σώμα

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Το νέο σκάφος μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια ασθενείς ακόμα και βαριά περιστατικά, θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, ενώ θα ενισχύσει την προστασία της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών των Σποράδων».

Ο κ.Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τόσο την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία όπως υπογράμμισε διασφάλισε την χρηματοδότηση, όσο και τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αλλά και την Διεύθυνση Επιχειρησιακών Μέσων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς αυτή ήταν που καθόρισε τις προδιαγραφές των συγκεκριμένων σκαφών τα οποία έχουν ναυπηγηθεί 100% στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, ανέφερε ότι η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των 5 επιπλέον σκαφών έγινε μόλις πριν 5 μήνες, στα τέλη του Μαΐου, και ήδη παραλήφθηκε το πρώτο σκάφος.

Τόνισε ότι η συνολική αξία και των πέντε σκαφών ανήλθε στα 2.497.500,00 ευρώ και η χρηματοδότηση της κατασκευής τους καλύφθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για τα άλλα 4 παρόμοια σκάφη το κόστος κατασκευής των οποίων θα καλυφθεί μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Αττικής.

Τα εν λόγω σκάφη, όπως επισήμανε ο κ.Κλιάρης, ενισχύουν σημαντικά τα επιχειρησιακά μέσα του Σώματος, βελτιώνουν πολύ το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουμε στην κοινωνία, ενώ αυξάνουν το αίσθημα της ασφάλειας στους νησιώτες κυρίως των απομακρυσμένων περιοχών. Τα πέντε σκάφη θα διατεθούν στις Λιμενικές Αρχές Σκιάθου, Αίγινας, Σαμοθράκης, Κέρκυρας και Ιθάκης και θα εξυπηρετούν τις αυξημένες – λόγω απόστασης από νοσοκομειακές δομές πλήρους υγειονομικής κάλυψης- ανάγκες ασθενών και τραυματιών που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Πηγή: onalert.gr