Η Άγκυρα ενδέχεται να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα στη Λιβύη, ανέφερε ο Τούρκος αρθρογράφος Οκάν Μιντερρίσογλου στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah την Παρασκευή.

«Κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί αν οι τουρκικές F16 και τα ελικόπτερα εμφανιστούν σε στρατιωτικές βάσεις σε αυτήν τη χώρα», σημείωσε ο Müderrisoğlu στη στήλη του.

Δεν εξήγησε γιατί μπορεί να συμβεί αυτό.

Η Τουρκία έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη για να βοηθήσει να αποκρούσει μια επίθεση στην πρωτεύουσα από τον  Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Γαλλία, μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία αύξησε τη δική της στρατιωτική υποστήριξη στο GNA τον Δεκέμβριο του 2019, στέλνοντας drone και άλλο στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη, μαζί με χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχουν δεσμούς με ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες.

Το GNA έχει κερδίσει μια σειρά από σημαντικές νίκες τον περασμένο μήνα, και τώρα έχει ανακτήσει σχεδόν όλες τις περιοχές που είχαν αναλάβει οι δυνάμεις του Χάφταρ στην προσπάθειά του να καταλάβει την Τρίπολη, την οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει δύο στρατιωτικές βάσεις της Λιβύης, μια ναυτική βάση στη Μισράτα και το πρόσφατα ανακτηθέν αεροδρόμιο al-Watiya, για μακροπρόθεσμη παρουσία στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες -προερχόμενες κυρίως από τις ΗΠΑ- ρωσικά αεροσκάφη έφτασαν σε βάσεις του LNA στη Λιβύη τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Ahval

Πηγή: onalert.gr