Ακούγεται από περίεργο ως εξωφρενικό, αλλά ταυτόχρονα και εξόχως αποκαλυπτικό: Ο Ερντογάν και η Τουρκία, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανακοινώνουν τον επόμενο στόχο τους στη Λιβύη! Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την αεροπορική βάση στη Τζούφρα.

«Αποκρυπτογραφώντας» την επίσημη ανακοίνωση μέσω ανάρτησης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, δηλαδή του Ερντογάν, στο Twitter, προκύπτουν αβίαστα τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως δύναμη κατοχής στη Λιβύη, αφού ανακοινώνει εκείνη τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Σάρατζ.
  • Η Τουρκία βάζει στο στόχαστρο ευθέως τη Ρωσία, αφού στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η αεροπορική βάση της Τζούφρα «χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για την ανάπτυξη μισθοφόρων και -πιο πρόσφατα- μαχητικών αεροσκαφών, ως στήριξη στον Χαφτάρ».
  • Η επίθεση στην υπό τουρκικό έλεγχο βάση της Αλ Ουατίγια κόστισε πολύ στην Άγκυρα, τόσο σε επιχειρησιακή δυνατότητα, όσο και σε γόητρο, το οποίο τραυματίστηκε βαρύτατα.

Με την ανάρτησή της στο Τwitter η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξηγεί τη στρατηγική σημασία της βάσης αυτής στην κεντρική Λιβύη.

«Η στρατιωτική βάση είναι σημαντική και απαραίτητη για τον έλεγχο των γραμμών εφοδιασμού του πετρελαίου στην πλούσια σε ενεργειακές πηγές Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι τώρα η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για την ανάπτυξη μισθοφόρων και -πιο πρόσφατα- μαχητικών αεροσκαφών, ως στήριξη στον Χαφτάρ.

«Η δήλωση Σίσι περί «κόκκινης γραμμής» προκάλεσε ερωτήματα για το μέλλον της αεροπορικής βάσης», αναφέρει ακόμη η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, που αποκαλύπτει -δημόσια πλέον- το νέο στόχο της Άγκυρας στη Λιβύη που είναι η απομάκρυνση του Χαφτάρ από τις δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις.

«Ο λιβυκός στρατός (GNA) στοχεύει στην απομάκρυνση των δυνάμεων του Χαφτάρ από τη Σύρτη και τη Τζούφρα με την επιχείρηση ‘Δρόμοι της Νίκης’, που ξεκίνησε μετά τις επιτυχίες στην Τρίπολη», καταλήγει η τουρκική προεδρία.

Ιδού η ανακοίνωση:

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι απείλησε την Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης με στρατιωτική επέμβαση, σε περίπτωση που προσπαθήσει να απομακρύνει τις δυνάμεις του Χαφτάρ από τη Τζούφρα και τη Σύρτη, άλλη μία περιοχή με στρατηγική σημασία στις ακτές της Λιβύης.

Ο χάρτης της Τζούφρα που δημοσιεύει η Τουρκική Προεδρία:

Πηγή: Με πληροφορίες από sigmalive

Πηγή: onalert.gr