Η Ελλάδα επέστρεψε στα ευρωπαϊκά πράγματα όχι ως χώρα – πρόβλημα, αλλά ως χώρα με δημιουργικό ρόλο κι εποικοδομητική φωνή, σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο οποίο περιγράφει τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το ταμείο ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει, οι διαπραγματεύσεις αυτές «παραδοσιακά φέρνουν στην επιφάνεια τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών-μελών και αντανακλούν τα αντίθετα συμφέροντα μέσα στην Ένωση: των Βορείων και των Νοτίων, των «Φειδωλών» και των «Φιλόδοξων»», ενώ συνυπολογίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, με την αποχώρησή του, έπαιρνε 75 δισ. από τον συνολικό προϋπολογισμό, η διαπραγμάτευση αποτελούσε εξαρχής μια δύσκολη εξίσωση.

Η Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Βαρβιτισιώτης, επέστρεψε «ως χώρα που παρεμβαίνει για να συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσεων κι εγγυάται τη σταθερότητα της περιοχής. Που οικοδομεί συμμαχίες και πείθει, χωρίς να υψώνει λαϊκίστικες κορώνες, για να την ακούσει το εσωτερικό της ακροατήριο».

«Η πανδημία του κορονοϊού περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις. Για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών χρειαζόταν άμεση και ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός και υπενθυμίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που το ζήτησαν ρητά με επιστολή που συνυπέγραψε με άλλους οκτώ αρχηγούς κρατών τον Μάρτιο, βάζοντας στο τραπέζι την έκδοση «κορονο-ομολόγων» και άλλων κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έδωσε τη φιλόδοξη, γενναία κι ευέλικτη απάντηση που ζητούσαμε. Τόλμησε να κάνει μετά από δέκα χρόνια κρίσεων και αδράνειας το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δημοσιονομική της ενοποίηση και να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός. «4 μέρες και 4 νύχτες εντατικών διαπραγματεύσεων, για να κερδίσει επίσης η χώρα μας 72 δισ. από το πρωτοφανές πακέτο 1,82 τρισ. ευρώ. Μια αδιαμφισβήτητη εθνική επιτυχία, ένα πραγματικό «New Deal» για την Ελλάδα», τονίζει και εξηγεί ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία ισοδυναμεί, σε απόλυτους αριθμούς, με τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά πακέτα που έλαβε η χώρα.

«Τώρα πια είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα μεγάλη ευκαιρία», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει και τη γνώση και το σχέδιο και το όραμα για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα αναμορφώσει την Ελλάδα και θα την πάει μπροστά». «Και είναι αποφασισμένη να κατευθύνει τους πολύτιμους αυτούς πόρους που εξασφάλισε για τον ελληνικό λαό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, ώστε η χώρα να καταστεί οριστικά ένα σύγχρονο, ισχυρό και διεθνώς ανταγωνιστικό κράτος. Η Ελλάδα πια δεν επαιτεί, αλλά διεκδικεί και πετυχαίνει», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr