Στο «μαλακό υπογάστριό» της, την οικονομία, χτυπά την Τουρκία η Ρωσία.

Και μπορεί η δικαιολογία ή το πρόσχημα να είναι η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο άσκησης πίεσης στην Τουρκία σχετικά με την στάση της απέναντι στην Ουκρανία. Κι αν αυτό φαντάζει υπερβολικό ως σκέψη, αρκεί κάποιος να ξαναδιαβάσει τις γεμάτες υπονοούμενα δηλώσεις Λαβρόφ, αλλά και την άμεση αναφορά στην Τουρκία και την προοπτική να δώσει στην Ουκρανία κι άλλα με επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πώς πιέζει οικονομικά την Τουρκία η Ρωσία; Ανακοινώνοντας πως διακόπτει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις, κανονικές και έκτακτες (τσάρτερ), με την Τουρκία κατά το διάστημα από 15 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου με περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης.

Την ανακοίνωση έκανε η αρμόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα.

«Αποφασίσαμε να περιορίσουμε την τακτική και έκτακτη αεροπορική σύνδεση, που πραγματοποιείται από τα ρωσικά διεθνή αεροδρόμια προς και από αεροδρόμια της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε η Τ. Γκολίκοβα εξαιρώντας μόνο τις απαιτούμενες ειδικές πτήσεις για τη λειτουργία της εταιρείας «Holding Titan-2», η οποία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ‘Ακουγιου, τις πτήσεις για την απομάκρυνση των Ρώσων τουριστών, που ήδη κάνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα διατηρηθούν μόνον στη βάση της αμοιβαιότητας δύο τακτικές πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αντίστοιχες αναφορές σε σχέση με την τουρκική πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται λίγο πριν το «κύμα» των Ρώσων τουριστών που κατακλύζουν την Τουρκία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Η Ρωσίδα αντιπρόεδρος δήλωσε ότι επίσης διακόπτονται οι πτήσεις προς την Τανζανία και υπογράμμισε ότι «με τον πλέον προσεκτικό τρόπο θα παρακολουθούμε την κατάσταση και εφόσον αυτή σταθεροποιηθεί, τότε θα ενημερώσουμε άμεσα τους πολίτες μας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τουριστικά πακέτα προς αυτά τα δύο κράτη».

«Συνιστάται στους τουριστικούς πράκτορες της Ρωσία να διακόψουν τη δραστηριότητά τους ως προς την πώληση πακέτων για ταξίδια στην Τουρκία» για το προαναφερθέν διάστημα με σκοπό την αποφυγή της εισαγωγής στη Ρωσία της νέας παραλλαγής του ιού.

Νωρίτερα η επικεφαλής της συναρμόδιας υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών ‘Αννα Ποπόβα δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι κυρίαρχη στο έδαφος της Τουρκίας και έχει καταγραφεί και στις 81 επαρχίες της.

Πηγή: onalert.gr