Του Κώστα Αλατζά

Την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας MDCA εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως πληροφορείται το OnAlert στα σενάρια της αναβάθμισης περιλαμβάνονται η χρονική επέκταση της ισχύος της συμφωνίας στα πέντε (5) έτη, η δημιουργία νέων υποδομών στην Ελλάδα αλλά και επιπλέον στρατιωτικές διευκολύνσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, επιβεβαίωσε τη βούληση των δύο ηγετών για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να επεκτείνει χρονικά και ουσιαστικά την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. 

Η Αθήνα εξετάζει το σενάριο επέκτασης της χρονικής διάρκειας της συμφωνίας από ένα έτος που ισχύει σήμερα στα πέντε έτη, ενώ παράλληλα διερευνά τη δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης λιμανιών σε Αμερικανούς με σκοπό τη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις. 

Ποια είναι τα σενάρια

Όπως σημειώνουν στο OnAlert στρατιωτικές πηγές,  τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

  • η επέκταση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα με σκοπό την κατασκευή νέων υποδομών που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα για την κατασκευή δεύτερου ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη.
  • Η προοπτική δημιουργίας ναυτικής βάσης στον Βόλο προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση η 32η ταξιαρχία πεζοναυτών.
  • το ενδεχόμενο κατασκευής ναυπηγείου στην Καβάλα. 
  • και οι επιπλέον στρατιωτικές διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μιλώντας στο Open o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για ανανέωση της συμφωνίας με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τον έναν χρόνο που ισχύει σήμερα.

«Η συζήτηση για χρονική επέκταση και αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για αμυντική συνεργασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να  συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη συνάντηση του Μητσοτακη-Μπάιντεν» δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, αποδεχόμενος την πρόσκληση του αμερικανικού Πενταγώνου έχει προγραμματίσει (εκτός απροόπτου λόγω πανδημίας) να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 5 Απριλίου όπου θα έχει συνάντηση με τον με τον αρχηγό του Διακλαδικού Επιτελείου των ΗΠΑ, πτέραρχο Ρίτσαρντ Μάγιερς. 

Πηγή: onalert.gr