Του Κώστα Αλατζά

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του  Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ όπως πληροφορείται το OnAlert, ακόμη δεν έχει κλείσει η ακριβής ημερομηνία, κάτι που θα συμβεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας εντάσσεται στην νέα προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και αφορά τα ΜΟΕ μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των δύο χωρών, τα οποία αποτελούν το τρίτο επίπεδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που μέχρι στιγμής δεν είχε ενεργοποιηθεί αλλά προφανώς δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο καθώς επίκειται η σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των επαφών που ξεκίνησαν ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, μετά τη συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με σκοπό τη μείωση της έντασης και τη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Έως τώρα πέραν των δύο συναντήσεων Μητσοτάκη και Ερντογάν έχουν πραγματοποιηθεί διμερείς επαφές, σε Άγκυρα και Αθήνα στο επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίες αφορούν αυτές καθ’ αυτές τις διαφορές (πολιτικός διάλογος) καθώς και τη προώθηση της θετικής ατζέντας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Τουρκία επεξεργάζονται σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μάλιστα, όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert, το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί έντονα τις δύο ηγεσίες με αφορμή τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι μέχρι τώρα συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετά καλό κλίμα. Μάλιστα οι ίδιε πηγές εκτιμούν ότι στο ίδιο κλίμα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ο διάλογος παρά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διαφορετικές προσεγγίσεις Αθήνας και Άγκυρας.

Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr