Εντός δέκα ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο “Προτεραιότητά μας η διπλωματία’ αναφέρει ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια σε υψηλό εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα η Άγκυρα δεν βλέπει αρνητικά την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Παραμένει άγνωστο αν αυτή είναι η πραγματική στάση της Άγκυρας ή ένας ελιγμός ώστε αφενός να εμφανιστεί πως είναι διαλλακτική και επιδιώκει την οδό των διαπραγματεύσεων, αφετέρου να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό με δεδομένο ότι ήταν η Τουρκία που εγκατέλειψε τον διάλογο, με το πρόσχημα της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας το τελευταίο διάστημα ενώ σε επαφές της με την Γαλλία ζήτησε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ένταση. Στόχος των Γερμανών ο οποίοι συνεχίζουν τις επαφές τους με την Άγκυρα, λένε οι διπλωματικές πηγές της Milliyet, είναι σε πρώτο στάδιο να γίνουν συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια εάν χρειαστεί σε υψηλό επίπεδο.

Η Άγκυρα φέρεται να έχει απαντήσει ότι δεν βλέπει αρνητικά αυτή τη διαδικασία αλλά διεμήνυσε ότι ’χωρίς προκλήσεις θα καθίσουμε στο τραπέζι για μια λύση”. Φυσικά το τι εκλαμβάνει ως «προκλήσεις» η Τουρκία σηκώνει πολύ συζήτηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αντιδράσεις για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο.

Σύμφωνα με την Milliyet η Άγκυρα η οποία ενοχλείται που η Γαλλία ‘φουσκώνει τα μυαλά της Ελλάδας’, είπε ότι ‘πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι ‘χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προϋποθέσεις’. Η Άγκυρα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν θα είναι μέρος της διαδικασίας και δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Milliyet αναφέρει ότι στην περίπτωση που ευοδώσουν οι προσπάθειες των Γερμανών τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν όπως και προηγουμένως στο Βερολίνο.

Πηγή: Με πληροφορίες από cyprustimes

Πηγή: onalert.gr