Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ επέμεινε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό ομόλογό της, ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να ενταχθούν στο NATO πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, τον Ιούλιο, στο Βίλνιους.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαμε ορίσει στη Μαδρίτη, συνεπώς για το NATO στο σύνολό του, είναι πολύ σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν πριν από την προσεχή σύνοδο», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός.

Η Μπέρμποκ τόνισε ότι οι εταίροι του NATO θα πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα τη συμφωνία τους για να δεχθούν τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία στην αμυντική συμμαχία, προσθέτοντας ότι η Σουηδία έχει λάβει χειροπιαστά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, που αφορούν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Ήταν σωστό και σημαντικό που η Σουηδία απάντησε στις ανησυχίες της Τουρκίας, πλησίασε την Άγκυρα και έλαβε χειροπιαστά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε η Μπέρμποκ.

«Τώρα εναπόκειται σε όλα τα κράτη μέλη να ενεργήσουν έτσι ώστε η Σουηδία και η Φινλανδία να μπορέσουν να ενταχθούν «χέρι χέρι»», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον αυτών των κρατών αλλά και προς το συμφέρον του NATO.

Η Σουηδία συνεχίζει να ελπίζει ότι θα γίνει μέλος του NATO το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε σχέση με το εάν οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας προχωρούν με τον ίδιο ρυθμό.

«Ήταν πάντα πολύ σαφές ότι αυτή είναι μια εθνική διαδικασία, έχουμε δύο κοινοβούλια, δύο κράτη … που λαμβάνουν επίσης υπόψη τις εσωτερικές τους διαδικασίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Εξακολουθούμε φυσικά να στοχεύουμε, να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό».

Μια χωριστή ένταξη θα ήταν «λυπηρή», λέει η Σουηδία

Τριάντα χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης και οι 28 τα επικύρωσαν. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία τους.

Η απόφαση των σουηδικών αρχών να δώσουν άδεια για να πραγματοποιηθεί διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας εξτρεμιστής έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις μετά την αναβολή της τριμερούς συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.

Οι ηγέτες των δύο χωρών επανέλαβαν τη βούλησή τους οι χώρες τους να ενταχθούν μαζί στη Συμμαχία. Ωστόσο η εκδοχή μιας χωριστής ένταξης συζητείται πλέον τακτικά και μια πλειοψηφία των Φινλανδών δήλωσε ότι είναι υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο NATO χωρίς το Ελσίνκι να περιμένει τη Σουηδία.

Μια χωριστή ένταξη θα ήταν «λυπηρή», σχολίασε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον. «Όμως τρέφω σεβασμό για τη Φινλανδία και μόνο η Τουρκία λαμβάνει τις τουρκικές αποφάσεις».

Η διοργάνωση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Μάιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την επικύρωση της ένταξης των δύο χωρών, καθώς οι εργασίες της μεγάλης εθνοσυνέλευσης αναμένεται να ανασταλούν τον Μάρτιο. Ο σεισμός που κατέστρεψε τον νότο της χώρας θα μπορούσε ωστόσο να οδηγήσει στην αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία βρίσκονται ήδη πολύ πιο κοντά στο NATO τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας είχαν εγκρίνει την πρόσκληση προς τις χώρες αυτές να ενταχθούν. Μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις και έλαβαν εγγυήσεις ασφαλείας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Συμμαχίας, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr