Ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και τον Ακάθιστο Ύμνο ολοκληρώθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα η παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, παρουσία των κληρικών της μητρόπολης και πλήθους πιστών, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Απευθυνόμενος προς τους κληρικούς και τους πιστούς ο μητροπολίτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Διαμαρτυρόμεθα για την ασέβεια, για την αυθάδεια, για την αδιαλλαξία, για την βαρβαρότητα, την οποία επιδεικνύει η Τουρκία για μία ακόμη φορά αποκαλύπτοντας το πραγματικό της πρόσωπο και τα αισθήματά της έναντι πολιτισμών και αξιών» και πρόσθεσε: «Αδελφοί μου, μέσα στον πόνο και στην θλίψη των ημερών, είδαμε ένα καλό. Ξύπνησαν ευτυχώς οι Έλληνες. Κάτι άρχισε να αλλάζει σ’ αυτόν τον τόπο.

Η βδελυρή πράξη των Τούρκων ενήργησε αφυπνιστικά για τον κοιμώμενο γίγαντα, γιο τον λαό μας δηλαδή, γιατί η Αγία Σοφία είναι η ψυχή μας και η καρδιά μας. Είναι ο πόθος και το ωράϊσμά μας. Είναι η μεγάλη του Γένους Εκκλησία, είναι το κόσμημα του κόσμου, η του κόσμου ευκοσμία, για να χρησιμοποιήσουμε την εκκλησιαστική γλώσσα».

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι τις 8:00 το βράδυ θα κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της μητρόπολης Πατρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr