Συνέντευξη Τύπου δίνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στην πρώτη ερώτηση σχετικά με την υποτιθέμενη καθυστέρηση παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αμέσως μόλις κλήθηκε ο στρατός από την Πολιτική Προστασία άρχισε να επιχειρεί. Όσον αφορά, ωστόσο, τα ελικόπτερα, αυτά πέταξαν μόλις η Πολεμική Αεροπορία και η Πυροσβεστική έδωσαν το πράσινο φως, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν.

«Δεν νομίζω ότι θα είχε κανείς την απαίτηση να πετάξουν ελικόπτερα σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως έγιναν κάποια λάθη κατά την διαχείριση της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των πλημμυρών φέτος το καλοκαίρι. Μίλησε για την ανάγκη να μπορεί η Πολιτική Προστασία να εμπλέκει πιο γρήγορα τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς γραφειοκρατία.

Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συνδράμουν στις φυσικές καταστροφές θα συνεχίσουν να υπάγονται στην Πολιτική Προστασία. «Ο στρατός δεν κάνει σε μία δημοκρατία του κεφαλιού του. Ο στρατός για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει την σαφή εντολή της πολιτικής προστασίας».

«Υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνάμεις, παραδείγματος χάρη θέλω να εξάρω την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι μονάδες μηχανικού του στρατού καθόλη τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης περιπέτειας. Έφτιαξαν γέφυρες μέσα σε λίγες ώρες, πήγαν και βοήθησαν στην αποκομιδή των νεκρών ζώων. Ένα πρόβλημα που δεν φανταζόμασταν ότι θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε. Αλλά σχετικά γρήγορα οργανωθήκαμε και μπορέσαμε και το αντιμετωπίσαμε».

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

Πηγή: onalert.gr