Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε πριν λίγο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Τουρκία, τα ενεργειακά και το ΝΑΤΟ, είναι τα ζητήματα που θα τεθούν μεταξύ άλλων στο «τραπέζι», κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κατά την έναρξη του τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που έστειλε στην Ουκρανία, ενώ βλέποντας μια φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού από την ομιλία του στο Κογκρέσο, σχολίασε ότι «δεν θα ξεχάσω πόσο με είχε συγκινήσει». Πρόσθεσε, ότι «η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλό επίπεδο» και πως «για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια. Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το δέσιμο».

Μετά τον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, οι δύο πλευρές θα έχουν μια ιδιαίτερη συνάντηση που θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα. Θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός, όπου θα παραστεί και ο ΥΕΘΑ κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ.Άννα-Μαρία Μπούρα.

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

«Σε αυτές τις δύσκολες εποχές και σε μια σειρά από εξελίξεις που έχουν θέσει υπό δοκιμασία τη συμμαχία μας, σταθήκαμε ικανοί να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια κι έχουμε στείλει υπό κάθε δυνατή μορφή, μαζί με τους συμμάχους μας το σήμα ότι αυτή η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή από δημοκρατικές χώρες. Έχουμε εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, πράγμα το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα κι αυτό έχει γίνει σε όλα τα μέτωπα, και στο στρατιωτικό, αλλά και στο ενεργειακό», δήλωσε στην αρχή της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι μία καλή περίοδος για την ελληνική οικονομία η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία όπου εκεί ράγισε η καρδιά μας από την ανθρωπιστική καταστροφή που χτύπησε το γείτονά μας και ήμασταν από τους πρώτους που έστειλαν βοήθεια. Πρόκειται για μια φρικτή καταστροφή πραγματικά που δείχνει ότι όσο κι αν υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές διαφορές με την κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό το ψυχολογικό δέσιμο και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Καλώς ήλθες και πάλι στην Αθήνα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με είχε συγκινήσει η ομιλία σας στο Κογκρέσο»

Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τόνισε: «Είναι δύσκολοι καιροί έχετε δίκιο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε από κοινού να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες. Όπως είπατε είναι ένας χρόνος που βιώνουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά χτίζουμε πολύ σημαντικές συμμαχίες, πολύ ισχυρές και πραγματικά χαιρετίζω την πρωτιά της Ελλάδας σε έναν μεγάλο αριθμό μετώπων όπου επέδειξε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα επίσης έπαιξε ηγετικό ρόλο σε θέματα τα οποία άπτονται της ενέργειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σε μια σειρά ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για τη σχέση μας. Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας, έχουμε εμβαθύνει την εταιρική μας σχέση διμερώς. αλλά και αυτά τα οποία κάνουμε μαζί στην περιοχή αυτή και τον κόσμο.

Προσβλέπω στο να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας, μεταξύ των ανθρώπων μας και όπως είπατε, όταν δώσατε τον ιστορικό σας λόγο στο Κογκρέσο, ένα από τα πράγματα που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι η κοινή μας πεποίθηση ότι οι χώρες, οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτεραμε τη δημοκρατία, με τη συνεργασία και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πιστεύουμε στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι είμαστε μαζί σ’ αυτό αποτελεί και μεγάλη πηγή ελπίδας για το μέλλον».

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr